może coś z tego w końcu będzie.............

Ciekawe linki atv, prasa o quadach, filmy o quadach, gry i wszystko co medialnie związane z quadami...

Awatar użytkownika
TomekD

Post autor: TomekD » pt 14 lis, 2008

ciekawe co oznacza to "specjalne prawo jazdy kat. AM"... oby posiadacze Betek i Bjedynek nie zostali zmuszeni do jakichs dodatkowych rzeźb w urzędach :x Poczekamy zobaczymy...
KQ750axi

cichy
Kontakt:

Post autor: cichy » pt 14 lis, 2008

Prawo "chyba" nie zadziała wstecz i posiadacze zarejestrowanych quadów przed wejściem ustawy bedą mogli nadal używać swoich pojazdów na starych warunkach...(?!)
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
mesel
V-ce Admin
Quad:: Kymco MXU 500, SYM 200 TRUCK RUNNER, Piaggio X Evo 209
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: mesel » pt 14 lis, 2008

Awatar użytkownika
Barfek

Post autor: Barfek » pt 14 lis, 2008

Aby je uzyskać, trzeba będzie ukończyć 14 lat,

Czy to znaczy że na mojej 4-setce będę mógł dojeżdzać do gimnazjum ? , ciekawe [/b]
Suzuki ltz 400 the best

robertyamaha

kategoria QUAD

Post autor: robertyamaha » pt 14 lis, 2008

w związku z tym że kierowcy quadów są bezkarni... piszą nowe ustawy...

dzis slyszalem w radio że nowa ustawa ma być na oddzielną kategorie tylko na quada, nie wspominając już o obowiązku rejestracji

jak oni coś wymyślą to przeciez bedzie chore, w szczególności przy teraźniejszej nagonce..

myślę że powinniśmy się zmobilizować - a quadowców jest b.wielu - i pisać petycje do tego pier____ka zwanego sejmem azeby mieć jakiś wpływ na kształt tej ustawy, a przedewszystkim ją opóźnić - bo jak zrobią na szybko to trudno będzie coś odkręcić. Chyba że kaczka nie podpisze.

Myśle że szczególnie powinno zależeć organizatorom wszelkiego rodzaju rajdów/imprez, bo oni mają możliwość zbierania dużo podpisów, znają ludzi, mają bazy danych, mają na to czas i chęci. Jak również moderatorzy wszelkiego rodzaju portalów, gazetek itp

ZACHĘCAM DO DZIAŁANIA
pozdro

cichy
Kontakt:

Post autor: cichy » pt 14 lis, 2008

Chyba nie, raczej bardziej prawdopodobne jest, że bedzie cos na zasadzie kategorii B i B1
W innym wypadku byłoby to chore
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
michał
Kontakt:

Koniec jazdy quadami

Post autor: michał » pt 14 lis, 2008

Witam znalazłem dziś link:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ch,1210727

Skończy sie śmiganie niezarejestrowanym quadem po uliczkach
Wszedł projekt nowej ustawy nakazującej zarejestrowanie quada i prawo jazdy kategorii AM
Prawo jazdy będzie można wyrobić od czternastego roku zycia. :dobani:
(Chociaż nie jest jeszcze tak zle) :krzyk: :no no no:
Piszę poprawnie po polsku.

Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Głowienka » pt 14 lis, 2008

Radzę prześledzić projekty ustaw:

http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_ak ... t_drogowy/

I proszę nie panikować. Jazda niezarejestrowanym quadem po drogach publicznych nie może być legalna. Tak samo jazda quadem po drogach publicznych bez odpowiednich uprawnień też nie może być legalna.

Tylko tak naprawdę tak jest. Wystarczy przeczytać artykuł w gazecie QUADZIK, który był konsultowany z Rzecznikiem Policji.

W mojej opinii projekty ustaw chcą uszczegółowić pewne zagadnienia. Natomiast rzetelność dziennikarska redaktora, który znalazł sensację nie ma podstaw w projektach ustaw. Bo analizując projekty ustaw to nadal prawo jazdy kategori B i B1 będą upoważniały do jazdy czterokołowcem.

Prawo jazdy AM ma być wprowadzone dla osób niepełnoletnich. Od 14 roku życia będzie uprawniało do poruszania się motorowerem. Ale osoby poruszające się czterokołowcem lekkim będą musiały mieć skończone 16 lat. Czyli w projekcie ustawy nie jest napisane, że kategoria AM - to nowa kategoria prawa jazdy dla quadów - jest to tylko błędna interpretacja redaktora przeglądającego ustawę.
Art. 8.1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
1) 16 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii AM, A1, B1 i T z zastrzeżeniem art. 6 ust. 2;
A art. 6 ust. 2 brzmi:
2. Pojazdem o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a może kierowac osoba, która ukończyła 14 lat.
A ust. 1 pkt 1 lit. a brzmi:
Art. 6.1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnien do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim, z zastrzeeniem ust. 2,
c) zespołem pojazdów złoonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a lub b, oraz
z przyczepy;
Temat był już poruszany jakiś czas temu -> Prawo jazdy na quada. Tam wyjaśniłem kilka spraw...
Póki co quadowa emeryturka :)

2005-Piotrek

Post autor: 2005-Piotrek » pt 14 lis, 2008

Cześć,

Czy ktoś z Was wie jak mają wyglądać nowe przepisy dotyczące rejstracji Quada? Z artykułu niezbyt wiele wynika, poza brakiem staranności w przekazie informacji.

Piotrek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Media o quadach”