Jaki najlepszy quad sportowy?

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KaMaSx
Kontakt:

Jaki najlepszy quad sportowy?

Post autor: KaMaSx » wt 29 lip, 2008

no to jutro bede rozmawial z tata :) a ze sportowych quadow co by bylo najlepszym wyborem? takim juz pod zawody? :)
Ostatnio zmieniony pn 18 sie, 2008 przez KaMaSx, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marekxp
Kontakt:

Post autor: marekxp » wt 29 lip, 2008

KaMaSx
a ze sportowych quadow co by bylo najlepszym wyborem? takim juz pod zawody? :)
hmmm Suzuki LTR, nowy Can Am DS 450, Kawasaki KFX450, Honda 450R, YFZ chociaż wczoraj gadałem z gościem co jeździł na zawodach YFZ i kupił LTR i twierdzi że bez porównania LTR jest dużo lepszy od YFZ :wink:
Blaster - Raptor 350 - co następne ?

Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Głowienka » wt 29 lip, 2008

KaMaSx:
a ze sportowych quadow co by bylo najlepszym wyborem? takim juz pod zawody? :)
Ze sporotwych quadów to przede wszystkim: TECHNIKA JAZDY i WYTRZYMAŁOŚĆ... To są najważniejsze sprawy, które procentują na zawodach. Pamiętaj, że quad sam nie pojedzie, nawet najszybszy...
Co do wyboru, to ciężko jest wyrokować, którego quada powinieneś wybrać. Ostatnio testowałem dwie sportówki 450. i mi przypadł do gustu bardziej KTM 450 niż Can-am 450... Ale np. Marcinowi Grochowskiemu jeździło się lepiej 450. Can-am'a...

Pamiętam, że jak w 2005 roku zaczynałem swoją przygodę ze sportem to nie miałem aż tak dużego wyboru w maszynach... Mogłem kupić Hondę TRX 450, Suzuki LTZ400 i Yamahę YFZ 450...

Ale porozmawiałem z zawodnikami startującymi w zawodach, którzy powiedzili mi jedną ważną rzecz:
"Zobacz Grzegorz na czym jeździ 95% zawodników i wyciągnij wnioski. Jeżeli zaczniesz startować na quadzie Yamahy, którą praktycznie wszyscy startowali wtedy w zawodach, to jak Ci się coś popsuje, to masz większą szansę, że któryś z zawodników będzie miał taką część na zawodach i ci ją pożyczy."
:idea: Dlatego dobrze by było, żebyś pojechał na jakieś zawody (MX lub CC), pooglądał sobie na czym startują zawodnicy, porozmawiał bezpośrednio z nimi i wyciągnął wnioski.
:idea: Druga sprawa to najlepiej, żebyś przejechał się każdym z tych quadów (teraz jest już łatwiej o to) i dopasował quada pod siebie.
:idea: Trzecia sprawa to zobacz, czy do quada, którego będziesz chciał kupić dostaniesz w prosty sposób jakieś tuningowe graty - przede wszystkim chodzi o zawieszenie (wahacze, amory i ośkę). A może taki quad będzie wyposażony już we wszystkie potrzebne rzeczy i nie będzie potrzeby dalszych inwestycji.
:idea: Czwarta sprawa to sprawdź dostępność serwisu w Twoim rejonie i standardowych części do quada, którego będziesz chciał kupić, żeby nie okazało się, że będziesz musiał jeździć przez pół Polski, żeby np. olej zmienić :)

Ja nie powiem Ci, którego quada wybrać, ale myślę, że wskazałem Ci kierunek poszukiwań...
Póki co quadowa emeryturka :)

Awatar użytkownika
KaMaSx
Kontakt:

Post autor: KaMaSx » wt 29 lip, 2008

no to bede musial wybrac sie na jakies zawody i zobaczyc co i jak :) wlasnie sie zastanawiam nad YFZ 450, LTR 400, LTZ 400 i KTM 450(najbardziej kusi :P )... Dobra, jak narazie wielkie dzieki za pomoc, jakby co to bede jeszcze pisal :) pozdrawiam :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”