Jaki najlepszy quad sportowy?
Jaki najlepszy quad sportowy?
no to jutro bede rozmawial z tata a ze sportowych quadow co by bylo najlepszym wyborem? takim juz pod zawody?
Ostatnio zmieniony pn 18 sie, 2008 przez KaMaSx, łącznie zmieniany 1 raz.
hmmm Suzuki LTR, nowy Can Am DS 450, Kawasaki KFX450, Honda 450R, YFZ chociaż wczoraj gadałem z gościem co jeździł na zawodach YFZ i kupił LTR i twierdzi że bez porównania LTR jest dużo lepszy od YFZKaMaSx
a ze sportowych quadow co by bylo najlepszym wyborem? takim juz pod zawody?
Blaster - Raptor 350 - co następne ?
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Ze sporotwych quadów to przede wszystkim: TECHNIKA JAZDY i WYTRZYMAŁOŚĆ... To są najważniejsze sprawy, które procentują na zawodach. Pamiętaj, że quad sam nie pojedzie, nawet najszybszy...KaMaSx:
a ze sportowych quadow co by bylo najlepszym wyborem? takim juz pod zawody?
Co do wyboru, to ciężko jest wyrokować, którego quada powinieneś wybrać. Ostatnio testowałem dwie sportówki 450. i mi przypadł do gustu bardziej KTM 450 niż Can-am 450... Ale np. Marcinowi Grochowskiemu jeździło się lepiej 450. Can-am'a...
Pamiętam, że jak w 2005 roku zaczynałem swoją przygodę ze sportem to nie miałem aż tak dużego wyboru w maszynach... Mogłem kupić Hondę TRX 450, Suzuki LTZ400 i Yamahę YFZ 450...
Ale porozmawiałem z zawodnikami startującymi w zawodach, którzy powiedzili mi jedną ważną rzecz:
Dlatego dobrze by było, żebyś pojechał na jakieś zawody (MX lub CC), pooglądał sobie na czym startują zawodnicy, porozmawiał bezpośrednio z nimi i wyciągnął wnioski."Zobacz Grzegorz na czym jeździ 95% zawodników i wyciągnij wnioski. Jeżeli zaczniesz startować na quadzie Yamahy, którą praktycznie wszyscy startowali wtedy w zawodach, to jak Ci się coś popsuje, to masz większą szansę, że któryś z zawodników będzie miał taką część na zawodach i ci ją pożyczy."
Druga sprawa to najlepiej, żebyś przejechał się każdym z tych quadów (teraz jest już łatwiej o to) i dopasował quada pod siebie.
Trzecia sprawa to zobacz, czy do quada, którego będziesz chciał kupić dostaniesz w prosty sposób jakieś tuningowe graty - przede wszystkim chodzi o zawieszenie (wahacze, amory i ośkę). A może taki quad będzie wyposażony już we wszystkie potrzebne rzeczy i nie będzie potrzeby dalszych inwestycji.
Czwarta sprawa to sprawdź dostępność serwisu w Twoim rejonie i standardowych części do quada, którego będziesz chciał kupić, żeby nie okazało się, że będziesz musiał jeździć przez pół Polski, żeby np. olej zmienić
Ja nie powiem Ci, którego quada wybrać, ale myślę, że wskazałem Ci kierunek poszukiwań...
Póki co quadowa emeryturka :)