Reporter Polski

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
saron22
Quad:: brak
Imię: Wojtek

Reporter Polski

Post autor: saron22 » pt 29 lis, 2013

Witam,

Wczoraj w TV leciał ciekawy reportaż na temat quadów i jeżdżenia nimi po lesie.
http://vod.tvp.pl/audycje/publicystyka/ ... 3/12939226

Po obejrzeniu tego reportażu stwierdzam, że Wy wszyscy - właściwie to można już powiedzieć, że my wszyscy - jesteśmy przestępcami, chuliganami, wandalami itp.

Nurtuje mnie tylko jedno pytanie - gdzie w takim razie można legalnie takim quadem jeździć?? Rozumiem, że nie wolno wjeżdżać do Parków Narodowych, do Rezerwatów Przyrody itp. Ale z reportażu wynika, że nie można absolutnie nigdzie.

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: Reporter Polski

Post autor: Pingwin Legnica » pt 29 lis, 2013

padło tam wiele ciekawych zdań.... wiele... polecam dokładne obejrzenie tego materiału a szczególnie tego co proponuje nasz mistrz...

nie jesteśmy święci ale od karcenia nas , czy ścigania nas jest Straż Leśna czy Policja

proponowanie samosądów, proc, strzelania do nas i innych wynalazków to mam wrażenie, że chyba się komuś pomyliły role...

przykre to oglądać, kiedy jeden z nas mówi takie rzeczy...

ech... staram się zrozumieć cel... hmmm oczywiście wielu z nas robi bydło , sam jestem na nich zły, sam z tym walcże ale żyjemy w praworządnym kraju, można to potepiać, nagłaśniać, żądać ścigania przez odpowiednie służby ale nie strzelać z procy do ludzi...

ja się też dziwie nasz mistrzu i mam nadzieję, że nigdy nie trafisz na takich z procą bo dla nich każdy quadowiec jest taki sam...
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 29 lis, 2013

No trochę to chore, nagonka na quadowców jest nie od dziś.
Niestety część z nas sama sobie na to zapracował :
A to jazda po rezerwatach, parkach krajobrazowych, rozjeżdżanie młodników, niszczenie sadzonek, oranie rowów melioracyjnych czy naturalnych cieków wodnych.

Niestety - tak jest i ja jako już chyba doświadczony quadowiec sam jestem na to wszystko zły. Dlaczego na Ukrainie większość ludzi mile wita quadowców, dlaczego w Albanii czy Grecji nikt nie ma nic przeciwko, że wjeżdża się do lasu, że po prostu się jeździ?
Bo tam jadą pasjonaci z głową na karku, jadą się wyjeździć, zobaczyć świat - jadą z wyboru za niekiedy grubą forsę.
U nas jest prosta zasada - wsiadam, maneta pełen opór i jadę i nie interesuje mnie nic, a głównie zdarza się to w przypadku grup niezrzeszonych, wypożyczalnie itd ...

Powtarzam po raz kolejny - sami jesteśmy sobie winni i jest to smutna prawda :roll:
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » pt 29 lis, 2013

Myślę że nie o to chodziło, bo newsów z nagonkami na quady w Pl są już setki. Bardziej chodziło o zachowanie naszego jedynego mistrza - przekozaka.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » pt 29 lis, 2013

Teraz Dakar będzie inny. Komu by tu teraz kibicować??
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

saron22
Quad:: brak
Imię: Wojtek

Post autor: saron22 » pt 29 lis, 2013

Nie da się ukryć, że nagonka na quady jest. Ale nie sądze zeby było to zupełnie bez powodu. Sam osobiście nigdy nie spotkałem takiego pojazdu na swojej drodze ale to moze dlatego ze nie mieszkam na wsi ani nie zaglądam często do lasu. Tak jak ktoś wspomniał rozjeżdzanie szkółek leśnych, sadzonek, młodników, jazda po wałach przeciwpowodziowych itp jest oczywiście kary godne i powinno być to karane z całą surowością.
Mnie jako osobę która ma zamiar pojeździć na nowo zakupionym quadzie nurtuje jedna sprawa - gdzie właściwie można jeździć?? Na drogach quady jak widać nie są mile widziane (świadczy o tym problem z homologacją, rejestracją, zakwalifikowaniem go jako motor, samochód, pojazd inny, ciągnik rolniczy, przyczepa, autobus czy inny kombajn), jeśli chodzi o lasy to jak widać również temat jest śliski. W takim razie gdzie można zupełnie legalnie jechać?? Czy jadąc drogą krajową i widząc drogę gruntową/szutrowa itp skręcającą w bok to można na nią wjechać czy nie można?? Pomijam oczywiście miejsca gdzie są szlabany bo skoro jest szlaban to znaczy, że nie można. Co to znaczy las?? Co rezerwat przyrody?? Czy jak będę jechał drogą szutrową pomiędzy wiochami i zobaczę w oddali leśną polanę to czy mogę na nią wjechać czy nie mogę??

Awatar użytkownika
k3k
Quad:: JEST: G7 MY2014 BYŁ: Yamaha Wolvo 450
Imię: Krzysiek

Post autor: k3k » pt 29 lis, 2013

Fakt, niektórzy przeginaja z jazda po lasach szczególnie kiedy dojeżdżają młode sadzonki ale bez przesady większość ludowców jest ok. To tak jak z kibicami mała grupka a zadyma na cały kraj jakby wszyscy byli przestępcami. Jade sobie szutrowa droga w lesie to przecież nie niszcze go, chce sie poprostu przedostać z punktu A do B . No ale w tym kraju to zaraz wszystko będzie zakazane..... piwo na ławce dwa dziadki piją bo przecież na emeryturze polskiej nie stać ich żeby pili w knajpie to odrazu alkoholicy, przestępcy, holota..... palisz fajkę to nie można bo znowu coś tam...... a w lasach leśne ludki też się muszą wykazać więc łapią, mandatują itd. Szkoda że nie zwracają uwagi na swoich ziomkow "GAJOWYCH RABATKO" czyli myśliwych ktorzy co tydzień zjeżdżają się na swoje ustawki ryja teren itd. Wtedy jest ok ??!! Masakra

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”