Kamera Contour aktualizacja softu.
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Kamera Contour aktualizacja softu.
Kamera Contour zmiana softu na wyższy. Up grade krok po kroku.
Ściągamy sobie countur storyteller z poniższego linka :
http://www.store.contour.com/icat/storyteller/
i podłaczamy kamerkę do kompa i sprawdzamy wersję soft , u mnie jest już 2.16 jeżeli jest tak u was nic nie zmieniacie
z tego programu możemy zmieniać sobie ustawienia kamery – im wyższy soft tym więcej funkcji np. 60 klatek na sekundę, balans bieli, więcej rozdzielczości i wiele, wiele innych ciekawych funkcji... jest np action 720 p z zapisem 60 klatek itp... większość funkcji dostępne tylko w upgrade powyżej 2....
bierzemy kamerkę do ręki , wyłączoną, nie podpiętą do kompa
otwieramt tylną klapkę
wykałaczką lub czymś cienkim wciskamy format i trzymamy aż żółta dioda zacznie mrugać
jak mruga czekamy aż sformatuje
aaaa najpierw trzeba zrzucić sobie na kompa wszystko co nagraliśmy bo właśnie wszystko wyszło...
ze strony :
contour.camera.s3.amazonaws.com/product/fw/roam/1.11/ContourRoam.bin
zasysamy nowy soft i zapisujemy sobie
wklejamy go na kartę do kamery, normalnie przez kompa, do katalogu głównego, plik nazywa się ContourRoam.bin
na karcie mamy katalog dcmi i dwa pliki ( w tym jeden nasz skopiowany)
kasujemy KATALOG dcmi
otwieramy plik : FW_RTC.txt przez zwykły edytor tekstowy
w pierwszych linikach jest coś takiego : UPDATE_FW:N
zmieniamy literkę N na literkę Y (yes) i powinno tak wyglądać: UPDATE_FW:Y
i klikamy zapisz i zakończ (jest to zmiana aktualizacji)
odłaczamy kamerkę od kompa i klikamy status button (ten od lasera) i patrzytmy jak mruga na żółto jak skończy aktualizację robimy dalej drugą :
ponownie formatujemy karte (patrz wyżej)
ze strony :
contour.camera.s3.amazonaws.com/product/fw/roam2/2.16/ContourRoam2.bin
zasysamy nowy soft (ostatni upgrade) i zapisujemy sobie
wklejamy go na kartę do kamery, normalnie przez kompa, do katalogu głównego, plik nazywa się ContourRoam2.bin
klikamy na nim właściwości i zmieniamy nazwę na ContourRoam.bin czyli bez dwójki ( u mnie inaczej nie poszło)
kasujemy KATALOG dcmi
odłaczamy kamerkę od kompa i klikamy status button (ten od lasera) i patrzytmy jak mruga na żółto
upgrade gotowy,
właczamy storryteller i możemy sobie poustawiać, że hohohohohho Uśmiech
Zakaz kopiowania !!!!! Szególnie na inne fora !!!!
ps. czasem trzeba jeszcze raz zrobić format karty po ww aktualizacjach - tak jak na początku
Ściągamy sobie countur storyteller z poniższego linka :
http://www.store.contour.com/icat/storyteller/
i podłaczamy kamerkę do kompa i sprawdzamy wersję soft , u mnie jest już 2.16 jeżeli jest tak u was nic nie zmieniacie
z tego programu możemy zmieniać sobie ustawienia kamery – im wyższy soft tym więcej funkcji np. 60 klatek na sekundę, balans bieli, więcej rozdzielczości i wiele, wiele innych ciekawych funkcji... jest np action 720 p z zapisem 60 klatek itp... większość funkcji dostępne tylko w upgrade powyżej 2....
bierzemy kamerkę do ręki , wyłączoną, nie podpiętą do kompa
otwieramt tylną klapkę
wykałaczką lub czymś cienkim wciskamy format i trzymamy aż żółta dioda zacznie mrugać
jak mruga czekamy aż sformatuje
aaaa najpierw trzeba zrzucić sobie na kompa wszystko co nagraliśmy bo właśnie wszystko wyszło...
ze strony :
contour.camera.s3.amazonaws.com/product/fw/roam/1.11/ContourRoam.bin
zasysamy nowy soft i zapisujemy sobie
wklejamy go na kartę do kamery, normalnie przez kompa, do katalogu głównego, plik nazywa się ContourRoam.bin
kasujemy KATALOG dcmi
odłaczamy kamerkę od kompa i klikamy status button (ten od lasera) i patrzytmy jak mruga na żółto jak skończy aktualizację robimy dalej drugą :
ponownie formatujemy karte (patrz wyżej)
ze strony :
contour.camera.s3.amazonaws.com/product/fw/roam2/2.16/ContourRoam2.bin
zasysamy nowy soft (ostatni upgrade) i zapisujemy sobie
wklejamy go na kartę do kamery, normalnie przez kompa, do katalogu głównego, plik nazywa się ContourRoam2.bin
klikamy na nim właściwości i zmieniamy nazwę na ContourRoam.bin czyli bez dwójki ( u mnie inaczej nie poszło)
kasujemy KATALOG dcmi
odłaczamy kamerkę od kompa i klikamy status button (ten od lasera) i patrzytmy jak mruga na żółto
upgrade gotowy,
właczamy storryteller i możemy sobie poustawiać, że hohohohohho Uśmiech
Zakaz kopiowania !!!!! Szególnie na inne fora !!!!
ps. czasem trzeba jeszcze raz zrobić format karty po ww aktualizacjach - tak jak na początku
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
- LEJEK
- Quad:: G700 2014 EPS WTHC ZIELONA
- Imię: Tomek
Re: Kamera Contour aktualizacja softu.
Co prawda trochę nie na temat, ale może ktoś chciał by wiedzieć jak wygląda Contour Roam w środku.....
Demontaż jest bardzo prosty i nie ma obaw, że po poskładaniu będzie nie szczelna itd.... wszystko ładnie pasuje i da się demontować..... oczywiście to co widać na zdjęciach to nie pełny demontaż, można jeszcze bardziej ją rozdłubać, ale chciałem sprawdzić pod kątem zanieczyszczeń i wody.
Kamera była rozbierana w związku z dziwnym nagrywaniem, lecz okazało się, że wszystkiemu winne jest szkiełko plastikowe przed obiektywem..... powierzchnia szkiełka zrogowaciała i odkształcała światło. Kamera nie mogła dobrać balansu bieli i materiały nagrywane były nie ostre.
Więc uważajcie czym czyścicie swoje kamerki i gdzie je wsadzacie. Moim zdaniem to jakaś reakcja chemiczna...... może woda z chlorem, ale pewności nie mam...... ???
Powiem więcej - szkiełko jest niedostępne....dzwoniłem nawet do Contour Polska, brak na stanie i ponoć mają mieć dostawęza miesiąc, ale sprzedają tylko i wyłącznie do kamer, które są zakupione w Polsce..... a moja kamerka nie pochodzi z polskiego rynku i mam teraz problem.... ale już wkrótce go rozwiążę, a jak to dokładnie wytłumaczę jak będzie już zrobione.... i Daniel pozwoli dołączyć się do jego tematu....
Demontaż jest bardzo prosty i nie ma obaw, że po poskładaniu będzie nie szczelna itd.... wszystko ładnie pasuje i da się demontować..... oczywiście to co widać na zdjęciach to nie pełny demontaż, można jeszcze bardziej ją rozdłubać, ale chciałem sprawdzić pod kątem zanieczyszczeń i wody.
Kamera była rozbierana w związku z dziwnym nagrywaniem, lecz okazało się, że wszystkiemu winne jest szkiełko plastikowe przed obiektywem..... powierzchnia szkiełka zrogowaciała i odkształcała światło. Kamera nie mogła dobrać balansu bieli i materiały nagrywane były nie ostre.
Więc uważajcie czym czyścicie swoje kamerki i gdzie je wsadzacie. Moim zdaniem to jakaś reakcja chemiczna...... może woda z chlorem, ale pewności nie mam...... ???
Powiem więcej - szkiełko jest niedostępne....dzwoniłem nawet do Contour Polska, brak na stanie i ponoć mają mieć dostawęza miesiąc, ale sprzedają tylko i wyłącznie do kamer, które są zakupione w Polsce..... a moja kamerka nie pochodzi z polskiego rynku i mam teraz problem.... ale już wkrótce go rozwiążę, a jak to dokładnie wytłumaczę jak będzie już zrobione.... i Daniel pozwoli dołączyć się do jego tematu....
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Drogi Tomku, niestety nie pomogę, wychodzi mi na to, że szybki przednie są wymienione zawsze jako gwarancja i na dzień dzisiejszy nie można kupić owej szybki bo jest za darmo w serwisie...
niestety tylko z kartą gwarancyjną...
poczekamy aż dojdą szybki do wolnej odsprzedaży i zobaczymy
niestety tylko z kartą gwarancyjną...
poczekamy aż dojdą szybki do wolnej odsprzedaży i zobaczymy
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- LEJEK
wiem Daniel, że nie pomożesz...... siła wyższa.....
spokojnie, mam już rozwiązanie - jutro jadę do szklarza
Jak coś mi wyjdzie to opublikuje.... wszyscy będą mogli wtedy skorzystać......
jutro powinno być już wiadomo.....
spokojnie, mam już rozwiązanie - jutro jadę do szklarza
Jak coś mi wyjdzie to opublikuje.... wszyscy będą mogli wtedy skorzystać......
jutro powinno być już wiadomo.....
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......
- LEJEK
Więc wyprawa do trzech szklarzy nie przyniosła efektu....... napisałem zapytanie do firmy, która wycina strumieniem wody we wszystkich materiałach...... zobaczymy co odpiszą....
- LEJEK
Na razie skończyłem u optyka, on chyba sobie poradzi......?
-
Też dysponuję kamerą Contour +2. Zauważyłem, że czasami nie można załączyć nagrywania, jak również przycisk testowy nie działa. Akumulator naładowany. Po pewnym czasie, czasami po wyjęciu i włożeniu akumulatora można dopiero załączyć nagrywanie. Czy może jest wewnątrz jakiś czujnik temperatury, który uniemożliwia załączenie nagrywania, gdy kamera jest przegrzana ?
- LEJEK
Ciężko mi powiedzieć, ale raczej nie. To mi wygląda jak by nie miała zasilania, po prostu nie styka akumulator. Spróbuj przeczyścić styki na aku i w środku.
- jarecki13
- Quad:: TraktoReX 680 :)
- Imię: Jarek
Panowie może ma ktoś jakieś ciekawe ustawienia roama po lifcie ,bo w pomieszczeniach rewelacji nie robi strasznie ciemno , co innego na zewnątrz gdzie jest słoneczko. Oczywiście ustawienia do action hd jak by ktoś miał jakieś optymalne do warunków słonecznych, pochmurnych i przy zmroku to było by fajnie , ewentualnie ustawienia do danej pogody lub pory dnia. Ja latam na Frame rate- 30/60 , Qualiti -high, white balance-auto, Audio-25, Metering-center, Contrast-60, Sharpness-4, eksposure-0 Wszystkie sugestie mile widziane
- LEJEK
Raczej kompromisu nie znajdziesz, albo na zewnątrz, lub w dobrze oświetlonym pomieszczeniu. W słońcu i o zmroku dobrze nie będzie i to jedyna wada tej kamery....