Spięcie. Kabel od plusa stopił się na tłumiku. Jakie szkody?

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
Żonki
Quad:: Allroad 300
Imię: Karol

Spięcie. Kabel od plusa stopił się na tłumiku. Jakie szkody?

Post autor: Żonki » śr 01 maja, 2013

Cześć,

Miałem taką przygodę dziś podczas jazdy, że gad zdechł (zgasł również wyświetlacz). Coś zaczęło śmierdzieć więc patrzę pod siedzenie a tam kabel + idący od akumulatora smaży się na tłumiku (nie wiem jakim cudem wszystko oryginalnie poprowadzone a już się tak wku*****, że nie patrzyłem dokładnie). Szybko go zabrałem z tego tłumika. Chwilkę postałem, przekręciłem stacyjkę i wszystko ładnie odpaliło. Po czym zdechł wyświetlacz i po chwili silnik. Holowanie do domu.

W garażu przejrzałem bezpieczniki i jeden od świateł (15A) był przepalony. Reszta jest oki. Wymieniłem i strzela od razu po przekręceniu stacyjki. Bezpiecznik (20A) który jest przy kablu + idącym od akumulator jest cały (????). Wyciągarka działa (podpięta bezpośrednio do akumulatora), co daje mi pewność, że akumulator jakoś zniósł tą przygodę.

Teraz kilka pytań:

Czy akumulator po takiej przygodzie nadaje się do użytku ?
Gdzie byście szukali problemu? nie liczymy wymiany przetopionych kabli + i - idących od akumulatora.
Czy jest coś takiego w quadach jak bezpiecznik centralny i jeśli tak to gdzie go szukać ? (w motocyklu mam takowy i dlatego mi to na myśl przyszło)

Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. Na co zwrócić uwagę jutro idąc do garażu? Co posprawdzać ? Gdzie zajrzeć ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”