Jakiego QUADA kupić? musi być uniwersalny!

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
yabby
Quad:: poszukuję quada

Jakiego QUADA kupić? musi być uniwersalny!

Post autor: yabby » wt 16 kwie, 2013

Witam.
Mam 16 lat (175 cm, 70 kg) i poszukuję Quada ( to mój 2 Quad). Może najpierw opisze do czego będzie mi służył :D.
Zamierzam nim jeździć po polach, górkach ( ogólnie teren) jak i również drogi publiczne. Zależy mi na tym, żeby model był szybki, zwrotny, ale żeby też można było nim poruszać się po drogach publicznych. Ważne żeby był 2 osobowy! Jest jakiś quad, który łączy elementy Quada sportowego i przeprawowego? :D Jeszcze dwie uwaga dotycząca pojazdu! Nie chciałbym aby był tak strasznie masywny jak przeprawowy, ale również nie chciałbym siedzieć tak nisko jak na sportowym. Więc teraz prośba. Doradźcie mi jakiego QUADA wybrać ;-) Jeśli chodzi o opisane wcześniej wymagania to oczywiscie nie musi spełniać wszystkich ( bo pewnie takiego nie ma). Cena nie gra roli.
Pozdro :3 Bless ya!

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Re: Jakiego QUADA kupić? musi być uniwersalny!

Post autor: Ikar » wt 16 kwie, 2013

No i masz rację nie ma takiego quada który by połączył zwinność ośki z dzielnością terenową przeprawy. Sam jeżdżę quadem przeprawowym, ale w przyszłości zamierzam dokupić mu do towarzystwa leciutką ośkę.

Jest taki Renegade który niby ma moc jakiś tam wygląd ma, ale za ośką to on może nadążyć chyba tylko w snach (nie rozpatruję przypadków gdy raider ośki nie umie jeździć).

Jest też taki Polaris scrambler 850 który ładnie wygląda, może stwarzać pozory sportowego ale nigdy im nie będzie, podobnie jak Renegade - MMM (masa masa masa).

Jest też taka Honda TRX 700 XX, która w szybkiej jeździe kładzie wszelakie can amy i polarisy na łopatki, ale z powodu braku przedniego napędu w głębokim błocie nie da rady, co nie zmienia faktu, że mniejsza ilość bagna czy wody jej na pewno nie zatrzyma, ma problemy dopiero wtedy gdy prawdziwe quady 4x4 zaczynają się ciężej bawić. Z drugiej strony w dwie osoby na pewno będzie gorzej niż na Renegadzie, czy Scramblerze.

Reasumując wybierał bym między 4 quadami - Honda, Scrambler, Outlander XXC(jakby zabudowany Renegade), Renegade. Dlaczego w takiej kolejności ? Bo przechodziłem ostatnio przez taką samą sytuację, to jest moja subiektywna ocena przydatności i funkcjonalności tych maszyn, ale zdecydowałem, że zamiast mieć quada do wszystkiego wolę mieć dwa - każdy w inny teren :)
Ozo Drapers Squad

yabby

Post autor: yabby » śr 17 kwie, 2013

Dzieki za odpowiedź ;D Muszę się jeszcze nad tym poważnie zastanowić. Wybór jest ciężki :P

ma-wi
Quad:: Był LS-250,jest KFX 700
Imię: Maciek

Post autor: ma-wi » śr 17 kwie, 2013

Jest jeszcze jedna opcja kawasaki kfx700, mocna oska i do tego opony terenowe 25x11x10 robi robote zarowno na szutrze, jak i w terenie. Ja w swoim tak zrobilem i naprawde daje rade, ba,zdarza sie ,ze przelatuje tam,gdzie przeprawowki uzywaja wyciagarki,choc to tez kwestia okielzania gada

yabby

Post autor: yabby » czw 18 kwie, 2013

Tylko czy on posiada homologacje? I czy 2 osoby na nim spokojnie pojadą? :D

ma-wi
Quad:: Był LS-250,jest KFX 700
Imię: Maciek

Post autor: ma-wi » czw 18 kwie, 2013

Homologacje oczywiscie posiada i jest rejestrowany na dwie osoby, a co do wielkosci kanapy to kawa jest chyba najwieksza oska, wiec miejsca ci u niej dostatek

Awatar użytkownika
Ikar

Post autor: Ikar » czw 18 kwie, 2013

Pojechać pojadą, ale na 100% będzie mniejszy komfort niż na can amie albo polarisie przeprawowym. Oprócz Kawy dotyczy to również TRX 700
Ozo Drapers Squad

yabby

Post autor: yabby » czw 18 kwie, 2013

A ile pali na kawasaki kfx700?

Awatar użytkownika
Ikar

Post autor: Ikar » czw 18 kwie, 2013

Kolego, myślę że jeśli masz nielimitowany budżet na quada to sprawa spalania jest drugorzędna ? Pali tyle ile wlejesz
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » czw 18 kwie, 2013

Dorzuć jeszcze Yamahę Wolverine, aczkolwiek jest słabsza. Też ciekawa propozycja.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”