Ograniczenie mocy w quadzie ( przez kogo może być wykonane )
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: Ograniczenie mocy w quadzie ( przez kogo może być wykona
coś nadal kolego mieszasz
Homologację możesz mieć tylko na pojazd taki, które spełnia wymogi rejestracji tj. posiada moc poniżej 15 kW
Mając homologację i fakturę zakupu - wydział komunikacji rejestruje bez problemu. Zakładam, że nie posiadasz homologacji (tylko mylą Ci się pojęcia ) bo inaczej byś nie pisał o problemie z rejestracją. Świadectwo homologacji wystawia się na konkretny pojazd , z konkretnym numerem VIN, który wcześniej został zgłoszony do ITS-u.
Quady są rejestrowane jako samochodowe inne - kategoria l7e lub l6e w zależności od mocy, pojemności i wagi. W dowodzie zawsze jest samochodowy inny.
Homologację możesz mieć tylko na pojazd taki, które spełnia wymogi rejestracji tj. posiada moc poniżej 15 kW
Mając homologację i fakturę zakupu - wydział komunikacji rejestruje bez problemu. Zakładam, że nie posiadasz homologacji (tylko mylą Ci się pojęcia ) bo inaczej byś nie pisał o problemie z rejestracją. Świadectwo homologacji wystawia się na konkretny pojazd , z konkretnym numerem VIN, który wcześniej został zgłoszony do ITS-u.
Quady są rejestrowane jako samochodowe inne - kategoria l7e lub l6e w zależności od mocy, pojemności i wagi. W dowodzie zawsze jest samochodowy inny.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
-
- Lucky ATV Team
- Quad:: Taki fajny
Janusz mylisz trochę pojęcia. Homologację posiadają tylko quady które są importowane przez generalnego importera na teren uni europejskiej i przeszły odpowiednie badania dopuszczające, po spełnieniu wszystkich przepisów o ruchu drogowym, dany model do eksploatacji. Jest jedno odstępstwo od tej reguły tj import jednostkowy, gdzie importer (również osoba prywatna ) może raz w roku przywieść dany model pojazdu bez homologacji i po spełnieniu wymogów ustawowych może go zarejestrować. Większość quadów japońskich, canamów, polarisów jest tak rejestrowanych. Jest to taka furtka aby obejść chciwych pośredników którzy doliczają astronomiczne kwoty do naszych zabawek. Patrz na ceny w salonie w usa i u nas. Po pewnym czasie oficjalni importerzy zauważyli że sprzęt rejestrowany na import jednostkowy idzie jak woda a w salonach quady stoją i zaczęli lobbować aby utrudnić życie prywatnym importerom i stąd te pisma z ministerstwa o niby nielegalnych przeróbkach zmniejszających moc. Bo według tej wykładni (ministerstwa) wszystkie samochody przerobione na gaz też nie powinny być rejestrowane bo producent nie przewidział zasilania samochodu na gaz i przeróbka ta ma większy wpływ na niebezpieczeństwo niż obniżenie mocy. O to tyle w tym temacie za dużo się rozpisałem
O kur... faktycznie, sporo sie myliłem w temacie ale w jestem mocno świeży. Naczytałem sie w necie ale jak sie okazało bez zrozumienia. Dzięki za cierpliwość i wyjaśnianie
A z kolei ja quada dopiero zamierzam zanabyć, używanego, miałem kupić enduro, ale postanowiłem zaczerpnąć wiedzy jak to jest i przyznam się, iż nie wiedziałem że z tą rejetracją jest taki mexyk.
A szukając używki na jakie papiery muszę zwrócić uwagę żeby przerejestrowanie na mnie nie było niewykonalne ? Jakby nie patrzeć auto czy motor łatwiej w tej kwestii ogarnąć
A z kolei ja quada dopiero zamierzam zanabyć, używanego, miałem kupić enduro, ale postanowiłem zaczerpnąć wiedzy jak to jest i przyznam się, iż nie wiedziałem że z tą rejetracją jest taki mexyk.
A szukając używki na jakie papiery muszę zwrócić uwagę żeby przerejestrowanie na mnie nie było niewykonalne ? Jakby nie patrzeć auto czy motor łatwiej w tej kwestii ogarnąć
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
kup zarejestrowanego, moc poniżej 15 KW i temat można zamknąć
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
Ok wielki dzięki
A tak ogólnie jeszcze wcześniej założyłem posta w dziale "jakiego quada wybrać", (jeśli macie chwilkę i chęci oczywiście) to możecie tam zajżeć i użyczyć swojej fachowej wiedzy w sprawie zakupu tzw "ośki"
Pozdrawiam janusz
A tak ogólnie jeszcze wcześniej założyłem posta w dziale "jakiego quada wybrać", (jeśli macie chwilkę i chęci oczywiście) to możecie tam zajżeć i użyczyć swojej fachowej wiedzy w sprawie zakupu tzw "ośki"
Pozdrawiam janusz
A tak dla ścisłości gdzie takich najlepiej poszukać ?Pingwin Legnica pisze:kup zarejestrowanego, moc poniżej 15 KW i temat można zamknąć
Na Allegro sam wpadłem
Witam Panowie...nabyłem Yamahę z 30kW w dowodzie...niby wszystko jest - przegląd do listopada...piękny dowód...i zmierzam jutro na przerejestrowanie....ile mi dajecie szans że się uda ?
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
50 %
albo sie uda albo nie
a tak na poważnie to nie uda się, choć trzymam za Ciebie kciuki
albo sie uda albo nie
a tak na poważnie to nie uda się, choć trzymam za Ciebie kciuki
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
Nie udało się...ale odbyłem ciekawą rozmowę...nie zabrali mi dowodu i nie unieważnili więc nie jest źle...walczę dalej z tym tematem choć chore to wszystko jest.
Witam, ja mam Yamahe Raptor 66o i mam w dowodzie wpisane 35KW, przerejestrowanie sprzetu nie mialo zadnego problemu, a teraz pytanie, jezeli bede mial kontrol policyjna i w dowodzie jest 35 KW to bede mial jakies nieprzyjemnosci?