|
Witam, Niedawno miałem okazję pierwszy raz w życiu poszaleć na quadzie i muszę stwierdzić, że zabawa jest przednia i strasznie mnie to wciągnęło:)
Zacząłem się zastanawiać nad kupnem quada, ale na początek nie chcę na to wydawać dużych pieniędzy. Znalazłem we Wrocławiu kilka firm trudniących się w sprzedaży nowych, złożonych quadów typu "noname" "made in china, taiwan, korea" itp. Cenat akiego quada 125 ccm to około 2000 pln. Sprzedawca na swoich aukcjach zaznacza że quady posiadają homologację i przegląd "zerowy".
Ponieważ nie dysponuję przyczepą/lawetą ale dysponuję garażem i potencjalnie miałbym gdzie trzymać quadzika, mimo wszystko muszę mieć możliwość transportu go do miejsca w którym mógłbym sobie na nim poszaleć (czytaj: kawał niezaoranego pola 5 km od domu:) ). Posiadam prawo jazdy kat. B, pytanie moje czy jest możliwość zarejestrowania takiego quada jakkolwiek, abym mógł nim poruszać się po drogach publicznych? Co daje homologacja o której pisze właściciel? Jakie dokumenty musi mi dostarczyć właściciel abym mógł zarejestrować takiego quada, ile wynosi ubezpieczenie oraz czy/w jaki sposób, robi się przeglądy takich pojazdów?
Będę mega wdzięczny za odpowiedź.
|