Subskrybuj RSS
Obecny czas: Pią 25 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wyciągarka? - niekoniecznie, jest coś jeszcze...
PostWysłany: Nie 13 Lip, 2008 

Quad: czekam na Rincona 800
Postanowiłem się z wami podzielić fajnym "urządzeniem"
ponieważ większość z Was penie była w błocie :jupi: a nawet z niego nie wyjechała, szukacie wówczas szekli, haka albo innego zaczepu, żeby was wyciągnęli.
I tu z pomocą przychodzi to właśnie fajne urządzono TIGER TAIL - aż dziw żę wymyślili je w stanach, bo takie cuda wymyślają przecież Polacy :język:
Jest to patent rodem z wędki - kołowrót z liną o dł. ok 5m.
Świetna sprawa. montujesz TT a końcówkę z hakiem zawieszasz na bagażnik i nie musisz już nurkować w poszukiwaniu haka.
Dodatkowy atut - dla tych którzy liczą sekundy w parciu na pudło - wyciąganie za pomocą TT zamiast rozwijania wyciągarki, oszczędność czasu -> sprawdzona na rajdzie, robiłem w teamie za "wóz serwisowy". A przy wyciąganiu na linie z wyciągarki, nikt nigdy nie najechał na linkę, dzięki TT, które zwijało piorunem swoją linę.
Jakby ktoś chciał ilość mniejszą niż paleta :dobani: (tylko tyle producent wyśle do europy), to kontaktujcie się z Łukaszem, który załatwił mi to cudo razem z rinconem, a który jest "właścicielem" tego postu.
A tak to wygląda w rzeczywistości:

Załączniki:
TigerTail1.jpg
TigerTail1.jpg [ 150.7 KiB | Obejrzany 591 razy ]
TigerTail2.jpg
TigerTail2.jpg [ 149.22 KiB | Obejrzany 594 razy ]
TigerTail3.jpg
TigerTail3.jpg [ 145.02 KiB | Obejrzany 579 razy ]

Temat postu:
PostWysłany: Pon 14 Lip, 2008 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bieszczady
Ile takie coś kosztuje moim skromnym zdaniem dobry pomysł :D

Temat postu:

jest dobra i zła wiadomość
koszt w usa z przesyłką 1 szt to ok 370-380zł, dobra to taka że $ ciągle stoi fajnie.
Jakby się kilka osób skrzyknęło to mogę ściągnąć kilka sztuk.

a powiem tak, jak ktoś raz użyje, to naprawdę doceni - kolega z teamu też jest zachwycony :lol: i myśli o ściągnięciu, więc...............kto chętny?

Temat postu:
V-ce Admin
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zielona Góra
Quad: Honda Rincon 680 :)
Imię: Adam
Nazwisko: Nowicki
to ja poproszę :D

Honda Rincon TRX 680 FA 2008! Red :I love HONDA:

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 2/2012 już w sprzedaży

Temat postu:

Miejscowość: Warszawa
bardzo fajne urzadzenie!
jedyny mały problem to waga płyty mocującej (ok 4kg)
http://www.tigertail.us/site/998892/product/30803-01
i samego urzadzenia: 8 funtów

W sumie daje to prawie 8kg na samym końcu quada.
Akurat G700 raczej tego nie pokocha. Tutaj dobrze jest dociążać przód a nie tył quada.

Wszystko to nie zmienia faktu, że urzadzenie jest naprawde fajne.

Temat postu:

nie wiem po co to za płyta montażowa i w dodatku 4kg :shock: to juz musiał wymyślić amerykanin
ja to zamontowałem na małej płycie własnej roboty (nie ma nawet 1kg), bo bezpośrednio w rinconioe się nie dało zamontować, za mało miejsca (zabrakło jakieś 0,5 cm żeby załapać otwory z ramy), a jak ktoś ma migomat, to można spokojnie przyspawać nawet

Temat postu:
PostWysłany: Czw 31 Lip, 2008 

Adaś i sp-ka, Łukasz wysłał Tigery w celach marketingowych (mają być przed Sudety Ch.), obiecałem mu je pomóc "rozdystrybuować", tak by razem z moim robiły marketing.
Kilka sztuk zostaje u nas, 1 sztuka jest zaklepana dla Itala - pozostają 2.
Koszt jaki podałem wyżej jest dla "braci" z forum + przesyłka z usa 100zł= 480zł (później napewno będą droższe, jak to każda nowa nowość). Nie pytać i nie targować - ja nic na tym nie zarabiam, nie jestem handlarzem, poprosiłem Łukasza o pomoc, bo kilku kolegów też chciało Tigery, a zdobycie tego w europie jest po prostu niemożliwe, najniższa cena jaką mi zaproponowano to 1000zł!!!!!! :lol:
Sprawdzę jeszcze ile zawoła Poczta Polska za paczkę i podam
Chętni pisać na PW

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jabłonna
Quad: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman
Nazwisko: Piotrowski
Dużo prostsza i tańsza jest taśma przymocowana zarówno z przodu jak i z tyłu quada z karabińczykiem, team partner ma taki sam zestaw spinasz się błyskawicznie i po robocie (jedyna przewaga Tiger Tail to dłuższa lina 5m zamiast dwóch np. półtorametrowych taśm). Ja osobiście wożę dwie takie taśmy (1,5 m wolnej taśmy) z przodu i z tyłu, (ponadto mam taśmę oczywiście do wyciągarki).Taśmy nie obciążają quada, ponadto możesz je wykorzystać jak byś potrzebował zapiąć zblocze czy przypiąć quada do poręczówki, więcej zastosowań.

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 2/2012 już w sprzedaży

Temat postu:

masz oczywiście rację "że można inaczej" (można mieć i wyciągarkę), ale tu chodzi o czas i wygodę, ten ciężar to naprawdę najmniejszy problem (4kg to tyle co wypacasz jednego dnia rajdu :) )
pomijam kwestię bezpieczeństwa - nigdy (kiedy ja wyciągałem team partnerów) nikt nie najechał, ani nie wplątał się obłoconym kołem w linę czy taśmę
Taśmy musisz nawijać i zwijać na bagażniku (czas i miejsce na zwój) itp. tu się nie martwisz, no i stojąc w błocie np. po kierownicę........ ta odrobina luxusu :język:

Temat postu:
Awatar użytkownika

Cytuj:
Mr Ronin napisał...
nigdy (kiedy ja wyciągałem team partnerów) nikt nie najechał, ani nie wplątał się obłoconym kołem w linę czy taśmę

zgoda, wielka zaleta
Cytuj:
Mr Ronin napisał...
Taśmy musisz nawijać i zwijać na bagażniku (czas i miejsce na zwój)

założone wcześniej gumy i zapinasz tak samo jak tę linę no problem (ja taśmy do uchwytów mam założone na stałe z przodu i z tyłu), ale faktycznie odrobina luksusu nie zaszkodzi tu zgadzam się w pełni.
A jak z wytrzymałością tego urządzenia bo widzę że lina zwija się sama czyli musi być jakaś sprężyna, jak ze szczelnością obudowy tej sprężyny?
Drugie pytanie jak wytrzyma to urządzenie szarpnięcia? bo na filmikach za każdym razem jest wyciąganie statyczne tzn. napięcie liny i jazda, a czasem trzeba szarpnąć, pomijam fakt, że z każdej tej sytuacji co są na filmikach można wyjechać bez pomocy drugiego quada.
Czy masz już jakieś doświadczenia w tej materii?

modRuszko: cytowanie

Temat postu:

Cytuj:
A jak z wytrzymałością tego urządzenia bo widzę że lina zwija się sama czyli musi być jakaś sprężyna, jak ze szczelnością obudowy tej sprężyny?

nie ma żadnego problemu, rwałem też drugiego rincona z błota i ..................... poszła lina, którą tamten miał przymocowaną, a mnie dzięki temu że zadziałała sprężyna zwijająca nic się nie stało, więc....znowu bezpieczeństwo

a ze zwijaniem nie mam problemu (też się tego obawiałem, bo na reklamach jest czyściutko - wiadomo) ale błoto, jeziora i naprawdę ciężka praca "wołu wyciągowego" i oprócz zarysowań pomarańczowego lakieru jest jak nowy. Zaletą może być to że lina nie blokuje się na szarpnięcie np na 2-gim metrze (jak np pasy bezpieczeństwa), tylko rozwija na max długość. To zwiększa niezawodność.

Myślę że jak będzie ich jeździło więcej, to poznamy szersze opinie. Ja nie chcę tu miodzić, bo jeszcze ktoś pomyśli że producent mi coś płaci za reklamę, ale naprawdę jestem zadowolony. Wkrótce drugi Rincon z teamu będzie miał montowanego Tigera z przodu, więc będą opinie, jak to się spisuje "z innej strony"

Temat postu:
PostWysłany: Pią 01 Sie, 2008 
Awatar użytkownika

Mr Ronin nie sugerowałem że masz coś z tego (nawet mi przez myśl nie przeszło), po prostu pytam.
Cytuj:
Mr Ronin napisał...
Wkrótce drugi Rincon z teamu będzie miał montowanego Tigera z przodu, więc będą opinie, jak to się spisuje "z innej strony"

ok, rozumiem że będziecie na sudetach to obejrzymy to w robocie na własne oczy. :shock:

Temat postu:

ja napewno będę - kolega czeka jeszcze na komputer (ze stanów to trochę trwa), jak go uruchomimy do tego czasu to będą oba.
Chętnie zaprezentujemy TT na żywo, generalnie sam jestem ciekaw jak się spisze na "górkach", do tej pory sprawdzałem go raczej w warunkach (pod)wodnych i błotnych.
więc CU soon!

Temat postu:

Miejscowość: L-wo
Ciekawe czy z tym urzadzeniem nie bedzie takiego problemu jak ze zwijaniem kabla w odkurzaczach hehe Dziala jak nowe a po jakims czasie ktos zamocno szarpnie czy sprezyna sie zuzyje i nie chce zwijac. Nie musze pisac w jakich warunkach to bedzie uzytkowane przy tej wysokosci montazu.

Temat postu:
PostWysłany: Wto 05 Sie, 2008 

Cytuj:
Ciekawe czy z tym urzadzeniem nie bedzie takiego problemu jak ze zwijaniem kabla w odkurzaczach

jak pisałem wcześniej - niewiele to ma wspólnego z tym systemem, bo nie ma stopera z szarpakiem - linę się rozwija na max i nie ma się co tam zepsuć poza sprężyną

Romulus, specjalnie dla ciebie :D wklejam FILMIK z przydatności w terenie (wodzie?) oczywiście kolega z kawy nurkował do haka, bo nie miał nawet liny :dobani: .

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości