Subskrybuj RSS
Obecny czas: Pią 25 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: WAŻNE! PYTANIE : )
PostWysłany: Czw 20 Lis, 2008 

Miejscowość: Kraków
Witam Serdecznie, kieruje się do was z taki zapytaniem.
Chcę kupić sobie Quada z homologacją ale co to oznacza?, że będę mógł jeździć po ulicach i jeśli złapie mnie policja nie będę miał żadnych problemów?.
Rzecz także polega na tym że nie jestem pełnoletni mam zaledwie 16 lat i chciałbym się dowiedzieć czegoś konkretniejszego, czy mam zrobić karte motorowerową?, czy jeszcze może inne uprawnienia.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź... :język:

Temat postu:
PostWysłany: Pią 21 Lis, 2008 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Paryż czyt. Pruszcz
zeby sie poruszac zgodnie z litera parawa to po 50 cm powinienes miec juz prawo jazdy :!:

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polska ;)
Quad: XP 850 ;)
Imię: Arkadiusz
Nazwisko: Krawiec
możesz zrobić prawo jazdy B1 jest chyba od 16 lat no a na nim już większość pojazdów (mam na myśli quady) masz na legalu - oczywiście quad powinien mieć homologację aby nie mieć problemów na drodze

Temat postu:

Miejscowość: Kraków
Krawco, dzięki za odpowiedź :)

Pozdrawiam.

Temat postu:
Awatar użytkownika

polecam się

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: bstok
Homologacja do niczego nie uprawnia! Pojazd musi być zarejestrowany i posiadać OC. A do rejestracji i OC homologacja nie jest niezbędna. Pojazd musi spełniać pewne wymogi by można było go zarejestrować. (patrz import jednostkowy spoza UE)

Temat postu:
Awatar użytkownika

natomiast homologacja przydaje się w rozmowach z firmą ubezpieczeniową i policją jeśli miało miejsce zdarzenie drogowe - rozumiem że kolega jeszcze nie miał przykrych doświadczeń i życzę aby tak pozostało...

Temat postu:

Miejscowość: mazowieckie
Cytuj:

Homologacja do niczego nie uprawnia! Pojazd musi być zarejestrowany i posiadać OC. A do rejestracji i OC homologacja nie jest niezbędna. Pojazd musi spełniać pewne wymogi by można było go zarejestrować. (patrz import jednostkowy spoza UE)

Ale, żeby quad został zarejestrowany musi miec przeglad, a tu pomimo braku fabrycznej homologacji musi wymogi homologacji spełniac. Quad zarejestrowany ale nie spełniajacy wymogów homologacyjnych sprawi, ze podczas kontroli drogowej kierowca bedzie miał problemy...

Temat postu:
Awatar użytkownika

a to cichy wiemy z autopsji, prawda...?

pijany bandyta uderzyl swoim autem w zarejestrowany, homologowany (!!!), w 100% sprawny i ubezpieczony pojazd marki HONDA stojacy pod garazem, a drogowka pierwsze co zrobila do z pretensja podbiegla do kogo...? oczywiscie do quadowca... w tym wypadku brak czegokolwiek w pojezdzie i bylaby kicha...

dlatego wszystko jest dobrze jak jest dobrze ale jak nie jest dobrze to jest zle :)

Temat postu:
Awatar użytkownika

i to właśnie Stahoo próbowałem zasugerować 8)

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: bstok
Wszystko ok, rozumiem, ale pytanie autora wątku jest jasne. A to moja na nie odpowiedź: Homologacja nie uprawnia do poruszania się po ulicach (drogach publicznych). Homologacja gwarantuje nabywcy, że pojazd spełnia pewne wymogi prawne dla pojazdów dopuszczonych do ruchu w danym kraju. Ale dopiero po I badaniu technicznym, jeżeli pojazd przejdzie je pomyślnie może zostać zarejestrowany. Przy imporcie jednostkowym spoza UE (bo z takim miałem do czynienia) też muszę pojazd mój przystosować, by spełniał dane wymogi dla pojazdów dopuszczonych do ruchu. Robię I badanie techniczne i rejestruję. Ufff chyba jaśniej się nie dało...
PS. No i oczywiście odpowiedni dokument kierowca mieć powinien, który uprawnia do kierowania pojazdem danej kategorii.

Temat postu:
PostWysłany: Nie 23 Lis, 2008 

Tak, dokładnie Stahoo!

Co bym nie zrobił to i tak ja byłem ten zły. Drogówka tłumaczyła, że pojazd musi być sprawny ponieważ wczesniej uczestniczył w ruchu drogowym, pomimo, że quad stał pod garażem teoretycznie w miejscu parkingowym od jakiegos czasu...

Teraz tylko i wyłącznie w 100% legalnie...

Temat postu:
PostWysłany: Pon 24 Lis, 2008 
Awatar użytkownika

Miejscowość: WZGÓRZE KRÓLÓW...
Cytuj:
"cichy"
Tak, dokładnie Stahoo!

Co bym nie zrobił to i tak ja byłem ten zły. Drogówka tłumaczyła, że pojazd musi być sprawny ponieważ wczesniej uczestniczył w ruchu drogowym, pomimo, że quad stał pod garażem teoretycznie w miejscu parkingowym od jakiegos czasu...

Teraz tylko i wyłącznie w 100% legalnie...

Jak zdjąłeś go z przyczepki to też uczestniczył ?? Chyba sprawca miał delikatne plecki...
Pod garażem rozumiem, nie na prywatnej ziemi ??

Temat postu:

Akurat z przyczepki go nie zdjąłem ale któz to wie jak by było?!

Quad nie stał na terenie stricte prywatnym, nie zmienia to faktu, że sprawdzali wszystkie światła, kierunki, sprawdzali także czy sprawne są hamulce oraz klakson!!!

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stargard Szczec.
Quad: XP
Imię: Tomek
Cytuj:
Cyber77 Homologacja gwarantuje nabywcy, że pojazd spełnia pewne wymogi prawne dla pojazdów dopuszczonych do ruchu w danym kraju. Ale dopiero po I badaniu technicznym, jeżeli pojazd przejdzie je pomyślnie może zostać zarejestrowany.

Homologacja jest to bardzo szczegółowe badanie techniczne, pewnej partii pojazdów (1-10), które sprawdza czy dany pojazd spełnia wszystkie wymogi dopuszczające do ruchu, a importer czy producent, zapewnia o powtarzalności całej serii danego modelu, który otrzymał homologację. Dlatego też pojazd posiadający homologację nie przechodzi badań technicznych, tylko jest od razu rejestrowany. Pierwsze badania przechodzi po 3 latach, następne po 5 (chodź podobno to się zmieniło i badania są co roku, bynajmniej dwa miesiące temu wbito mi przegląd za 3 lata). Reasumując: pojazd posiadający homologację, zarejestrowany i z ważnym OC jest w 100% pojazdem, który może poruszać się legalnie po drogach publicznych. Pojazdy z importu jednostkowego, mające w dowodzie rejestracyjnym moc większą niż 15KW wcześniej, czy później takie prawo stracą.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości