Subskrybuj RSS
Obecny czas: Pią 25 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Sportsman 400HO Podczas wjazdu do wody traci moc
PostWysłany: Czw 04 Sie, 2011 

Quad: Polaris Sportsman 400 H.O.
Imię: Przemek
Problem (bardzo wkurzający) przy sportsmanie 400 h.o. 2008 rok

Objaw:

W większości przypadków po zanurzeniu quada w wodzie( dotknięcie wody w okolice tylnego dyfra) po ok 3-5 sek momentalnie traci moc (jakby się zalewał gaźnik) silnik pracuje na wolnych obrotach na wyższe nie chce wejść. Po wypchnięciu quada z wody lub czasami po dłuższym postoju w wodzie a następnie kilku krotnym zmuszeniu go do wyższych obrotów silnik zachwyca i można jechać dalej nie koniecznie już w wodzie choć idzie jechać w wodzie jednak po chwili znowu to samo.

Na suchym lądzie jak się mu też takie coś przydarzy to przy maksymalnych obrotach przerywa ale chodzi, po odpuszczeniu gazu po chwili gaśnie jakby skończyło się paliwo

Jak znowu nie występują te objawy lub odziwo mu przejdzie to mogę go topić do woli po same wloty powietrza i wszystko jest dobrze więc jest to problem niejednostajny a wręcz występuje przy początkowej jeździe lub topieniu.

Profilaktyka jaka jest z tym związana:

- Rurki od podciśnienia - po zatraceniu mocy pomaga rozłączenie wężyków od podciśnienia moc momentalnie wraca jednak nie chce jeździć bez podciśnienia bo nie wiem co się może stać na rozłączonych wężykach.

- Pomaga też mocne szarpanie quadem na boki i też mu przechodzi, nie zawsze.

Wykonane czynności naprawcze:

- myślałem że ciągnie do gaźnika wodę przez przelew (delikatne podciśnienie czy tak powinno być??) w gaźniku ( tam gdzie się spuszcza ewentualny syf z gaźnika) więc przedłużyłem wężyk od przelewu do schowka na przód quada. - nie pomogło

- sprawdziłem szczelność wężyków od podciśnienia wszystko szczelne a w momencie braku mocy są bardzo nadymane :)

- Sprawdziłem czy coś nie jest zapchane w gaźniku lub wężykach ale po wdmuchiwaniu lub wyciąganiu powietrza wszystko jest drożne w dwie strony, no prócz dyfra do którego połączony jest jeden wężyk od ciśnienia ale dyfer musi być szczelny :) ( po odkręceniu śrubki od stanu oleju przedmuchać idzie )

- Gaźnik pompuje powietrze na pompkę paliwa jednak ciekawi mnie jak działa taka pompka bo gdy dmucham ciągłym powietrzem w nią to raz coś tam zaszeleści i potem ni ch..a żebym wdmuchnął więcej no chyba że dmucham i odpuszczam na zmianę wtedy szeleści w rytm wdmuchnięć.

- membrana w gaźniku jest ok

- elektryka na bank odpada pierwsze ją robiłem (uszczelnienia nowe końcówki itp.)

Jestem na etapie sprawdzania kranika oraz pompki paliwa tylko za cholerę nie wiem jak je solidnie sprawdzić - jakieś pomysły ??

Zamówiłem jeszcze nowy filtr powietrza bo może temu coś takiego się dzieje choć w to nie wierze.

POMOCY bo mam dość

Temat postu: Re: Sportsman 400HO Podczas wjazdu do wody traci moc
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Quad: Czerwony...
Imię: Marcin
Przenieś kabel od masy w inne miejsce, niedostępne dla wody, sprawdź czy nie leci po kablach. Jak nie ma masy, to moc spada i gad nie wchodzi na obroty. Miałem kilka takich przypadków (m.in wczoraj jak składałem skuter po remoncie). Sprawdź czy aby na pewno woda nie dostaje się do gaźnika przez filtr powietrza.

dzięki za info, ale to nie jest kwestia okablowania, bo po rozłączeniu podciśnień problem by nagel nie zanikał tylko dalej był by słaby, a po za tym masa jest zamontowana w najwyższym punkcie quada.
Filtr jest suchutki jak pieprz nawet gdyby woda dostała się do airboxa to producent fajnie wymyślił położenie filtra z dala od ścianek, a wpadająca woda płynie po ściance i od razu wylatuje z drugiej strony airboxa przez wąż więc też odpada jako przyczyna

To jest problem z paliwem, ciśnieniem lub czymś powiązanym z tym.

Kolego Marines powiedz mi jeszcze czy normalne jest delikatne podciśnienie na wężyku od przelewu z gaźnika ??

Moderator
Awatar użytkownika

Chodzi Ci o odpływ na samym dole? Nigdy nie zwracałem uwagi czy ów zasysa, ale jeśli tak jest u Ciebie, to po prostu spróbuj go zakręcić, a nóż widelec. A masz kapturek na świecy? Może woda ja zalewa i zapłon wypada.

śrubka przy gaźniku zakręcona, a i tak jest podciśnienie, bo przecież wyżej na tym samym króćcu jest przelew nadmiaru - po próbie zatkania go na siłę było jeszcze gorzej nie dało wyjechać się z garażu momentalnie słabł.

Na świecy jest kapturek "fajka" gumowy, wszystko dodatkowo uszczelnione silikonem wysokotemperaturowym żeby na pewno wyeliminować elektrykę to samo wykonane na cewce zapłonowej, module i innych wtyczkach oraz sterownikach, kable skrupulatnie przejrzane a wtyki dodatkowo posmarowane smarem do elektryki by wyeliminować przebicie.

Powiem nawet że jeżeli była by to elektryka czy nawet dostająca się wilgoć na świecę lub w jej obręb to quad przy ostatnich próbach naprawczych nie miał by szans działać.
Silnik wraz z wydechem oraz wszystkie kable były pod wodą i quad pracował bardzo cichutko woda świetnie wygłusza :) a potem o własnych siłach wyjechał bez problemu.

Coś gdzieś się albo wiesza albo blokuje i robi sobie sam podciśnienie które go zamula tylko nie wiem czy szukać problemu w gaźniku, w baku (jest odpowietrzenie), pompce paliwa albo kraniku.

Dzięki za sugestie i czekam na więcej może a nóż coś wymyślimy :)

Moderator
Awatar użytkownika

Kurcze, no nie mam pomysłu... Z ciekawości sprawdź olej czy nie masz mleka, zobacz jak wygląda świeca kiedy ów problem się dzieje (od razu wyjedź, zgaś quada i sprawdź świecę).

Moderator
Awatar użytkownika

Sprawdź czy bezpośrednio do króćca idzie jakiś wężyk.

PostWysłany: Pią 05 Sie, 2011 

Świeca według zaleceń sprawdzona sucha kolor kawy z mlekiem czyli malina.

Olej oczywiście też sprawdzony wczoraj wszystko jest dobrze przy zakupie były wymieniane wszystkie płyny eksploatacyjne. A takie pytanie mam wiem że tego dużo na forum ale jest to tak ciężki dla mnie temat jeśli chodzi o oleje że szok.
Do silnika lejemy normalnie 4T czy zwykły 10w40 ??
Tylni napęd połączony jest razem ze skrzynią więc lejemy olej do przekładni np. 75w90 lub 80w90 tak?
Przedni napęd jest osobno i tam lejemy też przekładniowy ale jaki ten co do tyłu ??
Wiem że najlepiej kupić w serwisie olej tylko nie będę dawał 300-400 zł za specjalny olej do tego quada bo tak serwis chce.Po prostu mam dojście do tanich olei shell ,mobil oraz castrol i te w sumie stosuje w innych motorach oraz autach. Potrzebował bym w sumie normy jakie powinny być spełnione w zalewaniu quadów bo dopiero zaczynam z nimi zabawę.

Taki odskok od głównego tematu a teraz wróćmy do problemu
O jaki króciec chodzi ?
ten od przelewu ma wężyk wyprowadzony przeze mnie do przodu quada do schowka oryginalnie był krótki wężyk pod silnik
Wężyki od podciśnień są wszystkie niby oryginalne i połączone na swoich miejscach brak wolnych innych króćców oraz wiszących węży.

Moderator
Awatar użytkownika

Do silnika lejemy raczej silnik motocyklowy 4T, ja leję mobil 1 10W40 półsyntetyczny do każdej maszyny jaką jeździłem (motory, quady) i chodzą bez zarzutu. Ostatnio naprawiałem skuterka 50ccm made in china i na tym oleju po 5000km nie było śladu zużycia cylindra, tłoka czy pierścieni, więc olej sprawdzony. Przekładniowy jak pisałeś.
Króciec - chodzi mi o ten kawałek między gaźnikiem a cylindrem.

Czyli zwykły olej mobil 1 10w40 nie żaden z dopiskiem 4t lub tym podobnym??

Co do króćca to niczego tam nie ma zarówno po stronie silnika jak i airboxa .
Jedyne miejsca połączenia węży jakie tam są to w tylnym dyfrze 1szt., w gaźniku 5szt. ( paliwo, przelew, podciśnienie do pompki i podciśnienie do dyfra 2szt), pompka paliwa 3szt(podciśnienie wejście paliwa, wyjście paliwa) innych miejsc w całym quadzie nie ma.

budowę całego quada masz tu jest tam też budowa gaźnika itp.

http://www.bikebandit.com/houseofmotorcycles/2008-polaris-sportsman-400-ho-4x4-a08lh46aq-ax-az/o/m17357#sch551764

Moderator
Awatar użytkownika

Ja leję właśnie Mobil z dopiskiem 4T. Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno ma dodatki, które polepszają smarowanie na wysokich obrotach jakie osiągają motocykle no i olej ów jest przystosowany do silników z mokrym sprzęgłem.

Awatar użytkownika

Miejscowość: łęczna
Quad: Honda Foreman 500
Ja z koleji miałem kiedyś Honde Foutrax 300 i znajomy podpowiedział lej stary zwykły (nie 4T) 10w40, więc wlałem i zoonk sprzęgło się ślizgało jak diabli.
Więc powiadam nie warto oszczędzać na oleju, u mnie w silniku hula castrol 10w50 4T

OFF-ROAD sztuka topienia pieniędzy w błocie.

PostWysłany: Nie 07 Sie, 2011 

Panowie a wracając do tematu jakieś inne pomysły ??

Odnośnie poznawania przeze mnie gaźnika na membranie zauważyłem że wężyki od podciśnienia działają chyba jako dławik obrotów gdyż po zdjęciu kręci silnik wyżej ale może to tylko mi się wydaje więc uświadomcie mnie ??

I faktycznie czasem przy braku mocy mocno szarpnę quadem prawo lewo moc wraca ale nie zawsze. Przyczyna ?? ja jej ciągle nie odkryłem.

PostWysłany: Sob 19 Maj, 2012 

Witam,
Przez prawie rok było dobrze :) ale się skończyło ( ostatnio woziłem po mechanikach i innych specach w końcu jednemu się udało, niby w gaźniku w kanałkach był jakiś dziwny osad i problem rozwiązany chodź quad był już nie taki zrywany i mocny jak przed awarią)

TERAŹNIEJSZOŚĆ
-Zwracam się po roku o radę, czytając posty powyżej informowałem o braku mocy itp., wszystko kierowałem na wine gaźnika i faktycznie częściową winą był stary gaźnik ( sam rozebrałem i stwierdziłem, iglice wytarte, krzywy bolczyk od pływaka, zerwane oringi w ślizgu membrany itp) kupiłem z USA nowe flaki i założyłem było lepiej ,ale i tak quad parskał, nie dało się go wyregulować na mieszance.
-Zakupiłem następnie nówkę funkiel oryginalny gaźnik od jakiegoś ebay'owicza z chin, po 9 dniach przyszedł i zabrałem się za montaż, nic nie regulowałem prócz mieszanki która ustawiona była na 1,5 obrotu, a ustawiłem na fabryczną 2,75 obrotu, poziom paliwa sprawdzony, był idealny.
-Po odpaleniu silnik pracuje idealnie ale :( przy dodaniu gazu startuje ostro (tak jak powinno być) żeby po chwili za OK. 0.5 sek się zadłaiwć ale nie zgasnąć. Gdy zatkam wlot powietrza ręką, na ok 50-60%, silnik pracuje wyśmienicie, ma ogromną moc, nie strzela nie kaszle jest poprostu igła.
-Stwierdziłem że jest to wina mieszanki więc regulowałem ją od 0,25 obrotu do prawie 5 obrotów ( po 0,25 obrotu) i nie dało rezultatów można powiedzieć żadnych lepszych, wystarczyło tylko przytknąć mu dopływ powietrza i quad zbiera się jak cholera.

-Nie bardzo wiem co robić dalej, ale wiem że przyczyny trzeba by szukać dalej (silnik) i tu pytanie:
Czy winą tego może być dekompresator który jest tu automatyczny i przy wyższych obrotach zamiast domknąć zawór zawiesił się bądź zatarł i ciśnienie z tłoka ucieka w wydech a po zatkaniu ręką powietrza mieszanka wzbogaca się znacznie w paliwo i wtedy działa. Gdzieś wyczytałem na forum że problemy z odprężnikiem objawiało się to stukami w silniku na wolnych obrotach, i faktycznie przed awarią coś pukało delikatnie w silniku na wolnych i na wyższych obrotach ale olałem to, a teraz na niskich obrotach nic nie puka a na wyższych nie wiem bo prawdę mówiąc nie zwróciłem uwagi.

może jakiś inny pomysł ??

Aha wracając do gaźnika teraz już bym go wyeliminował bo tak, nowy został rozebrany i porównując flaki ze starymi są identyczne tylko nie zużyte, iglica ustawiona jes na 3 stopień z 5 możliwych czyli na połowę, założony nowy filterek, nowe węże membrana pracuje idealnie.
Filtr powietrza nowy, a cała droga powietrza i paliwa do komory spalania szczelna i wolna od zabrudzeń, pompka paliwa działa i pompuje paliwo jak głupia ( w barach nie zmierzono bo nie za bardzo wiem ile powinno być)
Delikatnie osmolona jest rura wydechowa czyli mieszanka jest za bogata ale to pewnie od zatykania wlotu powietrza ręką .

i to tyle, ciekawe czy ktoś coś poradzi

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości