Subskrybuj RSS
Obecny czas: Pią 25 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: Czw 06 Sie, 2009 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jabłonna
Quad: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman
Nazwisko: Piotrowski
odświeżyłem :D i tak trzymać

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 2/2012 już w sprzedaży

Temat postu: moje zdanie w temacie
PostWysłany: Sob 08 Sie, 2009 

Miejscowość: WWY
Grzegorz Głowienka napisał(a):
Cytuj:
2m.team:
Panowie - przy prędkości średniej 30 km/h i temperaturze ok. 30 stopni w kaskach było na prawdę ciężko. Rozumiem o co Wam chodzi ale nie przesadzajmy - to nie zawody ani asfalt i duża prędkość. Uczestnicy mają za sobą już kilka imprez i znali zasady. Cały urok był w pokonaniu trasy wolno i blisko natury.

Cytuj:
Średnia prędkość 30 km/h to dość duża prędkość żeby sobie zrobić krzywdę... Wystarczy wystający korzeń lub kamień, żeby stracić panowanie i zrobić sobie krzywdę. A 300 kg lądujące na plecach bez buzerka - marna przyjemność. Nie przesadzamy. I zawsze będziemy kładli duży nacisk na propagowanie bezpeczeństwa.

:idea: Na rynku można znaleźć różnego rodzaju odzież termoaktywną - nawet chłodzącą, która pomaga zapanować nad upałem więc dla chcącego nic trudnego... A od czasu do czasu i tak chłodziliście się w wodzie, więc z ochraniaczami również można, a przede wszystkim trzeba jeździć.

Chciałbym nadmienić, Panowie że strasznie się nakręciliście w dawaniu dobrych rad. Czhałbym jedynie wtrącić swoje trzy grosze.

1. Korzeń i kamień w terenach podmokłych i w wodzie do pasa nawet pędząc łodzią rodem z Floryty nikomu nic nie zrobi - jest po prostu na dnie. W przeciwieństwie oczywiście do korzenia lub kamienia na torze Cross - no ale tam średnia 30km/h to raczej nie wyjdzie i jak się trafi takie cudo no to po maszynie...

2. Co do propagowania bezpieczeństwa - no po fotkach naprawdę ciężko zauważyć jakąś brawurę, speed, bąki czy cokolwiek popapranego - klient na pontonie, z walizkami, GPS, obładowany jak wół na tył wrzucać nie będzie - bo po co? A i sprzęt trochę warty.

3. Co do przepisów panujących w naszym pięknym kraju - w kasku i w ochraniaczach, buzerze, butach, nakolannikach, super hiper oddychająco-cłodząco-suszącej odzieży jeźdzć nie trzeba. Jak się żar z nieba leje i na człowieka się czeka a pojazd z prędkościa 2km/h sie sunie - no sory. Pojazdy jak sądzę mają homologację, są zarejestrowane jako pojazd SAMOCHODOWY inny. Tak więc - jakie kaski?

Czytając cały ten post odnoszę wrażenie że ktoś komuś coś... Normalnie aż niesmacznie się czyta czasami nagonkę na zdjęcia zatopionych quadów i gości bez kasków stojących lub siedzących na nich. Może ma od stóp do głów się opatulić żeby twrzy nawet nie było widać, oczywiście odzieżą termo-hiper-sucho-mokro-aktywnej no i obowiązkowo buzery, ochraniacze, nakolanniki i czego tam nie wymyślą.....

Przecież to wyścigi Cross-Country osiek były .... :D

Temat postu:
PostWysłany: Pią 02 Paź, 2009 

Miejscowość: wawa
Wektorek ma rację.

Panowie jazda przeprawówką to z reguły średnia ok 10 km/h. A czasami nawet 5 km/h. Więc nie widzę większego sensu szarpania się na kaski, bo gogle nawet parują przy tych prędkościach.
A tak jak Wektorek napisał przepisy nie nakazują jazdy w kasku. Jest to wybór każdego z nas.

Dla jasności kask posiadam. Użyłem go może 2 razy tylko jak byłem pewien, że mi się przyda.
Na codzień jeżdżę w czapce panterce i jest ok.

Temat postu:

Miejscowość: wawa
Myślenie to podstawa, a nie kask. Kask mózgu nie zastąpi.

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sulechów
kolego Twoja głowa , twoje racje- jednak jak na podjezdzie czy trawersie przy wywrotce i predkosci 3 km/h gad przeleci ci po łbie wtedy docenisz rolę kasku i innych ochraniaczy-poczytaj na forum o urazach lub porozmawiaj z kolegami na rajdach co sie moze przydażyć :D

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jabłonna
Quad: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman
Nazwisko: Piotrowski
Cytuj:
bibis napisał...
Wektorek ma rację.

Panowie jazda przeprawówką to z reguły średnia ok 10 km/h. A czasami nawet 5 km/h. Więc nie widzę większego sensu szarpania się na kaski, bo gogle nawet parują przy tych prędkościach.
A tak jak Wektorek napisał przepisy nie nakazują jazdy w kasku. Jest to wybór każdego z nas.

Dla jasności kask posiadam. Użyłem go może 2 razy tylko jak byłem pewien, że mi się przyda.
Na codzień jeżdżę w czapce panterce i jest ok.

jak nie masz pojęcia o jeździe quadem to się nie wypowiadaj, obejrzyj zdjęcia z rajdów, poczytaj, przyjedź na jakiś to się czegoś nauczysz. 10 km na h czasem jest za dużo by pokonać przeszkodę przy której się zrolujesz, jeśli sądzisz że to nieprawda to tylko potwierdza że nie wyszedłeś jeszcze z przedszkola quadowego

Cytuj:
bibis napisał...
Myślenie to podstawa, a nie kask. Kask mózgu nie zastąpi

dokładnie tak najpierw myśl a potem pisz najlepiej ze zrozumieniem

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 2/2012 już w sprzedaży

Temat postu:
PostWysłany: Pon 05 Paź, 2009 
Awatar użytkownika

Miejscowość: legionowo
Romulus -szkoda gadania. Ci Panowie i tak nie zrozumieję. Rozjeżdzaja łąki chłopom w okolicy i jeszcze żaden sie porządnie quadem nie nakrył. Jak sie juz ponakrywają to pewnie zrozumieją że bez ręki czy nogi można żyć ale bez głowy trochę trudniej... chciaż w tym przypadku to sam mam wątpliwości :D

Temat postu:
PostWysłany: Wto 06 Paź, 2009 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Free & Fun
Cytuj:
bez głowy trochę trudniej... chciaż w tym przypadku to sam mam wątpliwości :D

Jak w tym filmie...:

" pomyśl, do czego Ci głowa?"

"jak to do czego - jem niom" :luzik:

ale wyprawa fajna :ok:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości