Subskrybuj RSS
Obecny czas: Czw 24 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: O quadach w Życiu Warszawy - tym razem pozytywnie
PostWysłany: Śro 30 Sty, 2008 

O quadach w Życiu Warszawy - tym razem pozytywnie - czyli czemu nasz Admin sie nie chawli, ze pisza o nim w gazetach?

Cytuja jego slowa, piszą generalnie O NAS.. a tu chyba cisza - no chyba, ze nie widze wlasciwego watku!

Mowa oczywiscie o arytukule poswieconym koniecznosci rejestracji quadow!

admin: troszkę zmieniłem tytuł... dodałem pierwszy człon przed myślnikiem

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa Wawer
W jakiej gazecie ??

Jesli mieszkasz na prowincji, znasz prawdziwe, mocne przeżycia i gardzisz mieszczańską manierą, doskonale wiesz co czuję,gdy zasiadam za kierownicą mojego quada.Szacunek dla wszystkich, którzy kumają o co w tym wszystkim chodzi.

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jabłonna
Quad: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman
Nazwisko: Piotrowski
w dzisiejszym wydaniu Życia Warszawy

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 2/2012 już w sprzedaży

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa Wawer
Może ktoś zrobił by skan ??

Jesli mieszkasz na prowincji, znasz prawdziwe, mocne przeżycia i gardzisz mieszczańską manierą, doskonale wiesz co czuję,gdy zasiadam za kierownicą mojego quada.Szacunek dla wszystkich, którzy kumają o co w tym wszystkim chodzi.

Temat postu:
Administrator
Awatar użytkownika

Miejscowość: mazowieckie
Quad: testowy :)
Imię: Grzegorz
Nazwisko: Głowienka
Usunąłem link Patryka93 bo rzeczywiście nie działał. Poniżej małe zdjęcie jak wyglądał artykuł w gazecie oraz tekst artykułu, który bezpośrdnio dotyczy quadowców:

Autorem tekstu jest Marcin Szumowski, tekst został opublikowany 30.01.2008 roku w Życiu Warszawy na stronie 12.

Cytuj:
Jazda w lesie pod kontrolą
Miłośnicy quadów chcą, by ich pojazdy były rejestrowane

Leśnicy ze zdumieniem przecierają oczy. Posiadacze quadów, czyli czterokołowych pojazdów terenowych, obiecują nie rozjeżdżać lasów, nie płoszyć zwierzyny i nie straszyć turystów.

Co więcej, chcą zmiany prawa i konieczności rejestracji swoich maszyn, a także wyciągania surowych konsekwencji wobec tych amatorów leśnej jazdy, którzy łamią prawo.

Chcą mieć numery
O posiadaczach quadów głośno jest w mediach od kilku ostatnich lat. Narzekają na nich przede wszystkim ekolodzy i leśnicy. Skarżą się, że szaleją zamaskowani między drzewami, rozjeżdżają leśne drogi, uprawy, wjeżdżają do rezerwatów, płoszą zwierzynę i straszą spacerujących po lasach turystów. Posiadacze quadów cięgi zbierali także od straży leśnej, straży łowieckiej, czy od policji. Teraz jednak szala goryczy się przelała. Zaczęły powstawać grupy, chcące dać odpór negatywnym opiniom.
– Tak jak w każdym środowisku, w naszym też trafiają się czarne owce – mówi Grzegorz Głowienka, zarządzający serwisem Quadzik.pl – Nie znaczy to wcale, że wszyscy szalejemy po lasach i niszczymy przyrodę. Dlatego chcemy zmiany prawa, aby każdy quad musiał mieć numery rejestracyjne. Dziś, to czy zostanie on zarejestrowany zależy wyłącznie od widzimisię urzędników – dodaje.

Okrągły stół w Celestynowie
- Taki zarejestrowany quad może być bardzo łatwo rozpoznany, a kierowca szybko ukarany – mówi Roman Piotrowski, pasjonat jazdy na quadach. – Dość przyzwolenia dla niszczenia przyrody. Przez kilku nierozsądnych ludzi, cierpi całe środowisko – zaznacza.
Ostatnio posiadacze quadów poszli jeszcze dalej. Wyciągnęli rękę do leśników i ekologów. Kilkanaście dni temu odbyło się pierwsze wspólne spotkanie w nadleśnictwie Celestynów, które najbardziej narzeka na problemy z nielegalną jazdą po lasach.
– To jest przełom. Ci ludzie otwarci są na współpracę – mówi zastępca nadleśniczego Sławomir Fidukiewicz i dodaje:
- Obiecali pomoc w sprzątaniu lasów, chcą edukować swoje środowisko, informować gdzie można jeździć, a gdzie nie. Wiem, że od razu wszystkiego nie zmienią, ale to prawdziwa elita. Oni będą zaczynem nowej świadomości tego środowiska.

Może na poligonie?
Co ciekawe na inicjatywę posiadaczy quadów przychylnie patrzą także ekolodzy. Chcą im pomóc w znalezieniu terenów, na których mogliby uprawiać ten sport.
– Nie mamy zamiaru z nimi walczyć czy zabraniać im jazdy na quadach, bo to jest ich hobby i maja do tego prawo – mówi Wojciech Sobociński z Polskiego Klubu Ekologicznego. – Problem leży jednak w tym, że oni tak naprawdę nie maja gdzie jeździć. Jeśli wspólnie znajdziemy odpowiednie tereny, myślę, że szybko zniknie nielegalna jazda w podwarszawskich lasach.
Jako pierwsza padła propozycja nieużywanych już poligonów. Teraz użytkownicy quadów muszą się w tej sprawie porozumieć z wojskiem i władzami gminy. Ekolodzy obiecali pomoc w szacowaniu wartości przyrodniczej ewentualnego terenu pod tor quadowy.
– Żeby była jasność. Nie chcemy rozjeżdżać lasów, rezerwatów czy parków! Nie chcemy także walczyć z ekologami i leśnikami. Chcemy jedynie spokojnie zajmować się naszą pasją – kończy Roman Piotrowski. Wszystko wskazuje na to, że już niedługo posiadacze quadów będą mieli do tego okazję.
Marcin Szumowski

Załączniki:
ZW_30.01.2008.jpg
ZW_30.01.2008.jpg [ 66.16 KiB | Obejrzany 437 razy ]

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 2/2012 już w sprzedaży

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Józefów koło Otwocka
super :wink:

Temat postu:
Moderator

Miejscowość: Warszawa - Wawer
I o to właśnie chodzi. BRAWO , BRAWO

http://saabturbo.pl

Temat postu:
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kabaty :)
Bravo, Bravo... Pierwszy pocisk GALEONA i jaki celny :)

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Podpisuję się pod tym, bardzo pozytywny artykuł.
Pozytywna opinia o środowisku quadowym to nie tylko sprawa użytkowników tych maszyn, także sieci sprzedaży, importerów itd.
Znam osoby które chętnie by nabyli quada, ale chcą być w porządku z przepisami i środowiskiem, wniosek nasuwa się sam.

Temat postu:
PostWysłany: Czw 31 Sty, 2008 

Miejscowość: ALCATRAZ ATV TEAM Warszawa-Białołęka
Brawo Grzesiek, Brawo Romek.
Dobry artykuł. Wreszcie ktoś napisał pozytywnie o quadach w gazecie codziennej.
W pismach motoryzacyjnych jest o nas sporo, ale w gazetach można było dotąd spodziewać się wyłącznie krytyki.
Gratuluję inicjatywy.

Pozdrawiam
GALILEUSZ

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
Gratuluję Panowie !

Odnośnie koncepcji pomocy (nadleśnictwom) w sprzątaniu lasów:
Mnie również ten temat mocno chodzi po głowie.
Czas jest sprzyjający.
Ostatnio czytałem, że Unia Europejska wymaga by do roku 2014 kilkadziesiąt procent śmieci w Polsce było sortowanych. Odbiorcy śmieci (np. takie MZO) podnoszą ceny dla gospodarstw domowych. Skutek będzie taki, że o wiele więcej śmieci niż do tej pory będzie wyrzucanych w lasach.
Pomysł na [shadow=yellow]"quadowe patrole ekologiczne"[/shadow] aktualnie zyskuje więc na wartości.
[glow=cyan]Może powinniśmy pomyśleć nad ustaleniem 1 dnia w roku (zawsze któraś sobota roku) kiedy w całej Polsce quadowcy sprzątaliby lasy ?[/glow]
Haki i przyczepy mamy, parędziesiąt "koni pociągowych" również 8)

Ja swoją pierwszą swoją "akcję" zrobiłem już 2 lata temu (kwiecień 2006)
Opisywałem ją wtedy na forum atvpolska http://www.atvpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=2803

Tydzień temu natknąłem się na kolejne wysypisko (masa izolacji porzuconej prawdopodobnie przez złodziei metali szlachetnych)
Zrobiłem foty, przygotowałem mapkę z dokładnym opisem.
W najbliższy weekend planuję pojechać (koniecznie QUADEM) do leśniczego.
Napiszę Wam, z jaką reakcją się spotkałem. Oczekiwania i nastawienie mam bardzo pozytywne.

A tak to wygląda:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A oto moja mapka którą przekażę leśniczemu
Na potrzebę publikacji na forum zamalowałem dane umożliwiające dokładną lokalizację tego miejsca.

Image

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kąty koło Góry Kalwarii
Nareszcie coś pozytywnego ! Gratulacje :D

Temat postu:
Moderator

Miejscowość: Warszawa - Wawer
ASTERIX_4x4, dobra robota

http://saabturbo.pl

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jabłonna
Quad: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman
Nazwisko: Piotrowski
Asterix takie inicjatywy są bezcenne, gratulacje.

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grodzisk Maz. koło W-wy
Ja właśnie będę ze swoim teamem ,przed letnim sezonem rozmawiał żeby robić zbiór miejsc ze śmieciami. Po jednej stronie drogi jest leśniczy ,a po drugiej NIEMA więc zrobimy coś DLA WSZYSTKICH!! A tam śmieci jest! Bo to przy krajowej 8.

P.S. GRATULACJE CHŁOPAKI!!!! :ok: :oklaski: :oklaski:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości