Subskrybuj RSS
Obecny czas: Czw 24 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: może coś z tego w końcu będzie.............
PostWysłany: Pią 14 Lis, 2008 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lubin
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... prasa.html

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: wawa i okolice
ciekawe co oznacza to "specjalne prawo jazdy kat. AM"... oby posiadacze Betek i Bjedynek nie zostali zmuszeni do jakichs dodatkowych rzeźb w urzędach :x Poczekamy zobaczymy...

Temat postu:

Miejscowość: mazowieckie
Prawo "chyba" nie zadziała wstecz i posiadacze zarejestrowanych quadów przed wejściem ustawy bedą mogli nadal używać swoich pojazdów na starych warunkach...(?!)

Temat postu:
Moderator

Miejscowość: Warszawa - Wawer
cd http://www.tvn24.pl/-1,1572993,0,1,koni ... omosc.html

http://saabturbo.pl

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: ok. Łomża
Cytuj:
Aby je uzyskać, trzeba będzie ukończyć 14 lat,

Czy to znaczy że na mojej 4-setce będę mógł dojeżdzać do gimnazjum ? , ciekawe [/b]

Temat postu: kategoria QUAD

Miejscowość: w-wa
w związku z tym że kierowcy quadów są bezkarni... piszą nowe ustawy...

dzis slyszalem w radio że nowa ustawa ma być na oddzielną kategorie tylko na quada, nie wspominając już o obowiązku rejestracji

jak oni coś wymyślą to przeciez bedzie chore, w szczególności przy teraźniejszej nagonce..

myślę że powinniśmy się zmobilizować - a quadowców jest b.wielu - i pisać petycje do tego pier____ka zwanego sejmem azeby mieć jakiś wpływ na kształt tej ustawy, a przedewszystkim ją opóźnić - bo jak zrobią na szybko to trudno będzie coś odkręcić. Chyba że kaczka nie podpisze.

Myśle że szczególnie powinno zależeć organizatorom wszelkiego rodzaju rajdów/imprez, bo oni mają możliwość zbierania dużo podpisów, znają ludzi, mają bazy danych, mają na to czas i chęci. Jak również moderatorzy wszelkiego rodzaju portalów, gazetek itp

ZACHĘCAM DO DZIAŁANIA
pozdro

Temat postu:

Chyba nie, raczej bardziej prawdopodobne jest, że bedzie cos na zasadzie kategorii B i B1
W innym wypadku byłoby to chore

Temat postu: Koniec jazdy quadami
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Witam znalazłem dziś link:
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosc ... ch,1210727

Skończy sie śmiganie niezarejestrowanym quadem po uliczkach
Wszedł projekt nowej ustawy nakazującej zarejestrowanie quada i prawo jazdy kategorii AM
Prawo jazdy będzie można wyrobić od czternastego roku zycia. :dobani:
(Chociaż nie jest jeszcze tak zle) :krzyk: :no no no:

Temat postu:
Administrator
Awatar użytkownika

Quad: testowy :)
Imię: Grzegorz
Nazwisko: Głowienka
Radzę prześledzić projekty ustaw:

http://bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_ak ... t_drogowy/

I proszę nie panikować. Jazda niezarejestrowanym quadem po drogach publicznych nie może być legalna. Tak samo jazda quadem po drogach publicznych bez odpowiednich uprawnień też nie może być legalna.

Tylko tak naprawdę tak jest. Wystarczy przeczytać artykuł w gazecie QUADZIK, który był konsultowany z Rzecznikiem Policji.

W mojej opinii projekty ustaw chcą uszczegółowić pewne zagadnienia. Natomiast rzetelność dziennikarska redaktora, który znalazł sensację nie ma podstaw w projektach ustaw. Bo analizując projekty ustaw to nadal prawo jazdy kategori B i B1 będą upoważniały do jazdy czterokołowcem.

Prawo jazdy AM ma być wprowadzone dla osób niepełnoletnich. Od 14 roku życia będzie uprawniało do poruszania się motorowerem. Ale osoby poruszające się czterokołowcem lekkim będą musiały mieć skończone 16 lat. Czyli w projekcie ustawy nie jest napisane, że kategoria AM - to nowa kategoria prawa jazdy dla quadów - jest to tylko błędna interpretacja redaktora przeglądającego ustawę.

Cytuj:
Art. 8.1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
1) 16 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii AM, A1, B1 i T z zastrzeżeniem art. 6 ust. 2;

A art. 6 ust. 2 brzmi:
Cytuj:
2. Pojazdem o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a może kierowac osoba, która ukończyła 14 lat.

A ust. 1 pkt 1 lit. a brzmi:
Cytuj:
Art. 6.1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnien do kierowania:
1) kategorii AM:
a) motorowerem,
b) czterokołowcem lekkim, z zastrzeeniem ust. 2,
c) zespołem pojazdów złoonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a lub b, oraz
z przyczepy;

Temat był już poruszany jakiś czas temu -> Prawo jazdy na quada. Tam wyjaśniłem kilka spraw...

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 2/2012 już w sprzedaży

Temat postu:

Miejscowość: Kraków
Cześć,

Czy ktoś z Was wie jak mają wyglądać nowe przepisy dotyczące rejstracji Quada? Z artykułu niezbyt wiele wynika, poza brakiem staranności w przekazie informacji.

Piotrek

Temat postu:
Administrator
Awatar użytkownika

Quad: testowy :)
Imię: Grzegorz
Nazwisko: Głowienka
Przeczytaj sobie ten temat -> rejestracja Quadow
Tam znajdziesz moją dzisiejszą odpowiedź i link do projektu ustawy - obszerny 44 stronnicowy dokument, który wyjaśni większość spraw. Niestety nie mogę ich zacytować na Forum, bo dużo tego. Ale są tam opisane wszelkie sprawy związane z rejestracją, homologacją itp...

QUADZIK - polski magazyn o quadach - czyli pierwsza polska gazeta poświęcona wyłącznie quadom... - numer 2/2012 już w sprzedaży

Temat postu:
PostWysłany: Sob 15 Lis, 2008 

Miejscowość: w-wa
Cytuj:
Grzegorz Głowienka
Przeczytaj sobie ten temat -> rejestracja Quadow
Tam znajdziesz moją dzisiejszą odpowiedź i link do projektu ustawy - obszerny 44 stronnicowy dokument, który wyjaśni większość spraw. Niestety nie mogę ich zacytować na Forum, bo dużo tego. Ale są tam opisane wszelkie sprawy związane z rejestracją, homologacją itp...

ustawy regulujące jazde i rej/homologacje - ok , formalizacja musi być, jestem nawet za !
ale chodzi mi o to że to jest peirwszy krok do całkowitego zakazu jazdy (to już zrobili w europie)

chciałbym żeby wprowadzili pozwolenia do jazdy po lasach poligonach nieuzytkach, za opłatą, np winietą dzienną , miesieczną roczną,,, za brak winiety - kara, za wjazdy do parków - kara, za niszczenie przyrody - kara. Tak jak to jest np w rumunii.

państwo zarobi, hobby się będzie rozwijało. (((he he przy zakazie też się będzie rozwijało, nawet bardziej, zakazane rzeczy kuszą... - a państwo nie będzie miało z tego dochodów)))

Temat postu:

Miejscowość: goleniow
witam...

wiec jesli dobrze zrozumialem no chyba ze nie bo juz sie troche pogubilem w tym wszystkim...

to jesli mam powiedzmy te 28lat i prawko kat. B nie bedze musial zdawam tego AM czy jak to jest bo sam juz nie wiem...

Temat postu:
Moderator

Miejscowość: Warszawa - Wawer
_arek1_, dobrze zrozumiałeś.

Nacisk w projektach jest przede wszystkim kładziony na młodzież , która tak naprawdę nie ma możliwości legalnie jeździć quadami. Dodatkowe atrybuty to także nauka jazdy żeby takie prawo jazdy zdobyć. Luki w prawie są ogromne bo spójrzmy chociaż na skutery do 50 cm3. Takim sprzętem może jeździć każdy kto ma dowód osobisty a przecież samo posiadanie dowodu ma się nijak do znajomości przepisów ruchu drogowego. Bezsensowny zapis pozwala jeździć po ulicach osobie w wieku dajmy na to 60 lat , która nie ma pojęcia o podstawowych nawet przepisach. Nie będę się już tu rozwodził o potencjalnych mordercach czyli tych , którzy stracili prawko przez jazdę po spożyciu alkoholu a na dowód mogą sobie korzystać z dróg.

http://saabturbo.pl

Temat postu:

Miejscowość: goleniow
ok dzieki mesel czyli wszystko ok bo juz myslalem ze jakies egazaminy bede musail zdawac i sie stresowac :wink:

w takim razie w sumie wszystko zostaje po staremu oczywiscie dla tych co maja quadziki na legalu czyli zarejestrowane i posiadaja uprawnienia do kierowania pojazdami...

w takim razie ja tez zgodze sie z tym projektem poniewaz naprawde "dzieci i dziadkowie" nie posiadajacy prawie rzadnych wiadomosci na temat ruchu drogowego stanowia zagrozenie a puzniej wszystko jest rozliczane ogolnie jesli taki ktos spowoduje kolizje lub zrobi sobie albo komus krzywde wtedy jest ze quadowcy to piraci i bandyci....

tyko mozna mogli by cos zrobic z tymi kamizelkami :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości