Subskrybuj RSS
Obecny czas: Czw 24 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: LUDZIE!!!CO TO ZA WYNALAZEK!!!POMOCY
PostWysłany: Wto 08 Mar, 2011 

Quad: ???
Imię: Maciek
Witam Wszystkich quadow'ców.Dopiero zaczynam przygode z quad'em i jestem tutaj nowy.Mam pytanie typu "co to jest!!!", Kupiłem niedawno taki wynalazek (zdjecia) tak,żeby pojeżdzić po łąkach itp... no ale poprzedni właściciel niewiedział co to jest za model i wogole tylko mi powiedział że przywiózł go ze Szwecji...no i jeszcze jedna ciekawostka Ten WYNALAZEK prawdopodobnie chiński nie ma wogóle chłodnicy...tylko jakieś wężyki i też mam pytanie do Was czy montować chłodnice od jakiegoś innego modelu czy tak zostawić i go za bardzo nie katować w tzw. terenie.Z góry dzięki

Załączniki:
1483894066.jpg
1483894066.jpg [ 25.29 KiB | Obejrzany 1841 razy ]
1483894066_4.jpg
1483894066_4.jpg [ 23.64 KiB | Obejrzany 1841 razy ]
1483894066_3.jpg
1483894066_3.jpg [ 24.88 KiB | Obejrzany 1841 razy ]
1483894066_2.jpg
1483894066_2.jpg [ 25.46 KiB | Obejrzany 1841 razy ]

Temat postu: Re: LUDZIE!!!CO TO ZA WYNALAZEK!!!POMOCY
PostWysłany: Śro 09 Mar, 2011 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Stargard Szczec.
Quad: XP
Imię: Tomek
Jest to najprawdopodobniej model chłodzony cieczą więc koniecznie zamontuj chłodnicę inaczej go zatrzesz.

Quad: LS 300UD
Imię: Marcin
Maciek to jak ty to kupiłeś? Jakaś umowa? Faktura? Co masz w papierach wpisane? Sorry ale to tak jakbyś kupił samochód i nie wiedział co kupił. Dla mnie niezrozumiałe zupełnie.

jimmy_ezg....Nie porównywujmy chińskiej zabawki za tysiac złotych do samochodu...Nie jeden skuter,motor,rower jest bez papierów i ludzie żyją.Wiem że to mało legalne i wogóle,że nawet teraz niewiem co to za model ale kupiłem go tylko żeby polatać troche po lasach,polach a nie po czarnym,a jak załapie "bakcyla" to napewno takiego bez dokumentów już nie kupie, a na początek starczy...

Tede 74:
Jak myślisz jaką kupić j chłodnice mógłbyś może coś doradzić....czy każda bedzię pasować?

PostWysłany: Czw 10 Mar, 2011 
Awatar użytkownika

Kup na przykład taką http://moto.allegro.pl/chlodnica-wody-atv-200-250-bashan-shineray-eagle-i1464654984.html.

Awatar użytkownika

Miejscowość: opole
Quad: CF MOTO 500 LONG 2008r
Imię: Darek
Nazwisko: Grabowski
a wiesz wogóle jaka to pojemność? i nawet go bez chłodnicy nie odpalaj

Tede ..myślałem żeby kupić nową, ale z wentylatorem i wentylator podłączyć na stałe do aku i w razie upałów włączać go ręcznie( jakiś włącznik)żeby ominąć montaż jakiś czujnikó czy termostatu..tylko teraz zastanawiam się czy obieg wody bedzie wymuszony? i jak zrobić żebym miał kontrole cieczy w chłodnicy?Co myślicie o tym? A ta chłodnica :http://www.sklepmotonet.pl/p/pl/zqa0701/shineray+atv+250+-+chlodnica+z+wentylatorem+st-9e.html

Pojemność 200cc

Awatar użytkownika

Jeżeli ten silnik oryginalnie miał chodnicę to na pewno ma pompę wodną, tylko czy sprawną? Na pewno chłodnica z wentylatorem będzie lepsza niż bez, podałem ci najtańszą wersję.

PostWysłany: Pią 11 Mar, 2011 

Odkręciłem te węże i z każdego z nich leci czysty olej czyżby ten model potrzebował chłodnice olejową??? czy to normalne, bo obieg cały czas był zamknięty...i coś musiało przez te węże leciec.

PostWysłany: Sob 12 Mar, 2011 
Awatar użytkownika

Prawdopodobnie wydmuchało ci uszczelkę pod głowicą i olej dostaje się do układu chłodzenie. Efekt jazdy bez chłodnicy.

Aha ,no to przygoda z quad'em się zaczeła i skończyła hehe.Ale gdzieś czytałem,że w takich wynalazkach jest chłodnica oleju a ona dalej jest chłodzona powietrzem..myślisz że to niemożliwe?Ale jeżeli w wężach jest olej, a Ja zamontuje do nich chłodnice oleju to bedzie przez nią przepływał olej i będzie go chłodził???źle myśle ??

Awatar użytkownika

Osobiście nie spotkałem się z quadem, który miałby chłodzoną głowicę olejem. Przeważnie jest to chłodzenie powietrzno-olejowe i wtedy głowica jest ożebrowana. Ale całkowitej pewności nie mam, więc niech się ktoś wypowie, kto ma większe doświadczenie z chińska myślą techniczną.

PostWysłany: Pią 18 Mar, 2011 

Ja sie spotkalem z chlodzeniem olejowym, ktory po wyjsciu z silnika chlodzi sie na zewnatrz w chlodnicy poczym wraca do silnika.Maciek zaprowadz quada do mechanika i niech wszystko sprawdzi.Daj na flaszke i gotowe :)

PostWysłany: Pią 18 Mar, 2011 
Awatar użytkownika

Yamaha_PL napisał(a):
Ja sie spotkalem z chlodzeniem olejowym, ktory po wyjsciu z silnika chlodzi sie na zewnatrz w chlodnicy poczym wraca do silnika.Maciek zaprowadz quada do mechanika i niech wszystko sprawdzi.Daj na flaszke i gotowe :)

Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Chłodnica oleju często jest stosowana, ale jest to system chłodzenia powietrzno-olejowego, gdzie głowica jest chłodzona poprzez radiator powietrzem. A tu chodzi o chłodzenie głowicy olejem, co jest bardzo mało prawdopodobne.

PostWysłany: Sob 19 Mar, 2011 
Awatar użytkownika

Quad: Polaris Sportsman 850 xp
Imię: Damian
Kiedyś miałem chińczyka i problemów z nim ogrom. Zacznę od tego że do dzisiaj nie wiem co to był za wynalazek. W dowodzie rejestracyjnym co innego, u sprzedawcy co innego, według zdjęć z netu co innego no chyba że ten model miał dziesięć nazw. I schody zaczynała sie przy awarii (a miał je na okrągło), sztuką było znaleźć do niego jakąś część skoro miał tyle nazw i weź tu coś dobierz. Mechanicy na okolice jek mnie widzieli to z daleka już krzyczeli wszystko ci naprawimy nawet pralkę tylko nie ten czterokołowy wynalazek. Tak naprawdę przejeździłem nim z 1,5 roku i do dnia dzisiejszego stoi w krzakach i gnije i nikt nie chce go widzieć w zakładzie naprawczym a kupiłem go w 2007 roku i dałem 20000 zł. Teraz mam Polarisa 850XP i święty spokój, zero awari a jak już jakaś drobnostka jadę do serwisu i po paru minutach mam go spowrotem.
Odradzam chińszczyznę, chyba że ryż to może być.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości