Subskrybuj RSS
Obecny czas: Śro 23 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jak to jest z tym importem jednostkowym?
PostWysłany: Pon 24 Lis, 2008 

Miejscowość: olecko
witam!
Jezeli mam firme zajmujaca sie handlem (ale nie obrotem pojazdami)a mianowicie jezdze do Danii kupuje rozne rzeczy kosiarki do trawy, wozki paszowe, dojarki chlodnie do mleka itd a w tym przywiozlem dwa quady na handel mam fakture zakupu nie mam homologacji.moge wypisac zaswiadczenie o imporcie jednostkowym i zarejestrowac 1 szt.Ja importuje mam firme mam fakture sprowadzone zostaly legalnie.czytalem duzo na forum ale do konca nie znalazlem odpowiedzi wiem co musze miec ale nie wiem jak z tym importem jednostkowym moge wypisac, jak to sie robi, ewentualnie gdzie mam sie udac w celu zalatwienia tego.Co do reszty wymagan jest wszystko na forum dokladnie opisane wiec dam rade, znajomosci w urzedzie sa tak wiec problemow nie powinno byc ale musze miec homologacje koniecznie albo to zaswiadczenie o imporcie jednostkowym wiec prosze o pomoc

Temat postu:
Awatar użytkownika

Miejscowość: wawa i okolice
hmm.. chyba nie możemy mówić o imporcie w tym przypadku, bo jesteśmy od jakiegoś czasu w UE (podobnie jak Dania)... Jesli zakupo został dokonany na obszarze UE to nie ma mowy o imporcie (jednostkowym również). Jedynym wyjściem jest wówczas, że pojazd ma homologacje *(w tym przypadku duńską..). Przykro mi ale chyba się nie mylę...

Temat postu:

aj lipa to musze sie bujac dalej z tymi quadami a moze ktos kupi bez homologacji ale z tym ciezko kazdy chce zarejestrowac.moja wina ze wczesniej nie ogarnalem tematu.

jestem teraz w stanach szukam quada sobie wiesz moze jak zapytac o homologacje po angielsku bo kumple nie pamietaja ja tez kazdy mowi "jakis certyfikat nie pamietam"
a chyba kupie uzywanego??

Temat postu:
PostWysłany: Wto 25 Lis, 2008 
Awatar użytkownika

Miejscowość: wawa i okolice
ale akurat ze stanów nie potrzebujesz mieć z homologacja bo USA nie są w Unii Europejskiej :lol: i tutaj stosuje się pojęcie importu jednostkowego. Poza tym w USA ATV nie są dopuszczone do ruchu po drogach publicznych więc nie potrzebuja zadnych homologacji, nie maja oświetlenia itp. (to bedziesz musiał sam założyc żeby zarejestrować quada w Polsce)

Temat postu:
PostWysłany: Wto 25 Lis, 2008 

ok dzieki tzn co znajde dobrego to brac wezme komplet dokumentow i spisze umowe.w polsce to juz sobie poradze.dzwonilem przed chwila do kumpla i on zarejestrowal bez problemow raptora z pierwszym podejsciem takze w razie czego to jego zapytam dzieki

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości