Subskrybuj RSS
Obecny czas: Pią 18 Maj, 2012

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bashan 200 problem z odpalaniem
PostWysłany: Czw 12 Sty, 2012 

Quad: Bashan 200
Imię: Jarek
Witam!

Od początku opisze wam swoj problem z quadem. Miesiac temu postanowiłem zacząć przyklejac kable do ramy, bo brzydko wygladaly jak zwisały. Dobra ok, skonczylem przyklejac, i nie odpala (brakjest iskry). Odkleilem wszystko i nie wiem chyba wszystkie kabelki są w porządku. Wiec postanowilem kupic nową świece, dobra kupilem, i dalej nie ma iskry.Kupilem nowy modul (mozliwe iz zle podlaczylem).Wiec zaczelem krecic rozrusznikiem, i do cewki , tej co idzie do swiecy, podlaczylem jakąś diode, by zobaczyc czy jest w niej prąd. I niestety "chyba nie ma" , bo jak kręce rozrusznikiem ( trzymam guzik) to nic nie ma , przytrzymam z 5 s, i w chwili puszczania guzika, dioda tylko raz mrygnie. Nie wiecie co to może byc? Pomozcie bo jestem zielony w tych sprawach, naprawiam go juz 1,5 miesiąca ;(

PS. Iskrownik dziala na 100%, poniewaz krecilem rozrusznikiem i dotknelem kabelkiem do masy,i mnie kopnęło

Temat postu: Re: Bashan 200 problem z odpalaniem
PostWysłany: Sob 21 Sty, 2012 
Awatar użytkownika

Miejscowość: Osiek nad Notecią
Quad: Bashan bS200 S-7
Imię: Łukasz
Nazwisko: Chruścicki
a paliwo dochodz.sprawdz jeszcze mase ale stawiam wstępnie na brak oktanu

PostWysłany: Nie 22 Sty, 2012 

A musi być paliwo, zeby była iskra? wydaje mi sie że nie, bo chyba paliwo jest zeby odpalic, a elektryka żeby była iskra. Zobacze. A masa hmm, masa to jest poprostu kabelek, ktory musi byc przyczepiony np do ramy, tak? Nie znam sie na elektryce.

PostWysłany: Wto 24 Sty, 2012 

Przepraszam, zle napisalem, sorki wielkie.

Poprostu świece mam wyjętą z cykindra, włożoną w fajke, i dotykam nią cylindra i kręce zeby zobaczyc czy jest iskra, i niestety nie ma, cos z elektryką tylko co?.

PostWysłany: Śro 25 Sty, 2012 
Awatar użytkownika

sprawdz kable cewke nawed inną swiece weś a jak nie to koło akumulatora napewno masz taki modu rzeberkowy a drugi bendzie okrągły z dwoma kablami sprawdz czy dają prond bo bo ten miejszy okrągły odpowiada z napięcie a ten rzeberkowy to tak zwany reduktor napiecia.A jak ni toi sprawdz zapłon bo często sruby sie popuszczaja i mógł ciu sie przestawić jak kreci niema iskry to tylko takie usterki chyba wynikły ja w tym swoim tez miałem taki probrem brak iskry ale jeden mondry w serwisie przestawił zapłon bo sie poluznił od jazdy iwszczasów i to był powód temu od czasu do czasu przegladam wszystkie śruby powodzenia z baszankim jak by co to pisz.

PostWysłany: Pon 30 Sty, 2012 

podlaczylem dobrze modul, i do tych dwoch kabli przy cewce Wysokiego Napięcia (WN) podlaczylem diode, by zobaczyc czy jest prąd. Prąd jest , jak widać na:
http://www.youtube.com/watch?v=OUsviffB ... e=youtu.be

hm, to teraz musze kupic nową Cewke wysokiego napiecia? bo to ona nie przepuszcze prądu do świecy, bądz prąd jest tak maly ze nie wytwarza iskry, a za maly to chyba nie jest bo swiecilo tą diodą fest.
PS. świece mam nową

PostWysłany: Pon 30 Sty, 2012 

PROBLEM:

Zna ktoś tutaj sie na elektryce? Ponieważ mi do cewki dochodzi mała ilość prądu, podłączyłem didoe to ona sie swiecila jak kręciłem rozrusznikiem (widać na filmie powyżej) a kolega mowi ze ona sie juz dawno powinna spalić. To nie wiem w czym tkwi problem, ze prądu dochodzi tak mało ;( Prosze o pomoc, może to byc regulator napięcia?

PostWysłany: Wto 07 Lut, 2012 

Quad: na razie bashan 200
Imię: Przemek
siema podłączę się pod temat :)

Mam problem z iskra ;/ natomiast czasami jest a czasami nie ma. Jak iskra jest to quad pali i wszystko jest ok ;) ale jeśli jest to kila minut i znika ;( świece nowa, cewka - ok, moduł też musi być dobry bo jeśli iskra się pojawia to chyba jest ok, stator wyjadę mi się że sprawny ( bo iskra się czasami pojawia. Przeglądałem kable i wszystko ok, Czekam na propozycje przyczyny :) z góry dzięki !!!

PostWysłany: Śro 08 Lut, 2012 

Choć sie nie znam wydaje mi sie że gdzieś sie robi zwarcie. Sprawdź czy wszystkie styki sie zgadzają, Czy czasami plus z minusem sie nie styka itp. Albo w przełącznikach na kierownicy sie robi zwarcie. Nie wiem nie znam sie- tylko tak myśle

PostWysłany: Śro 08 Lut, 2012 

Quad: na razie bashan 200
Imię: Przemek
ok jeszcze przeglądnę instalacje i dam znać co i jak :)

PostWysłany: Czw 09 Lut, 2012 
Awatar użytkownika

witam Cycu123 doszedłeś do tego co jest grane z prądem?

PostWysłany: Czw 09 Lut, 2012 

Niestety nie. Bez prostownika nie mam jak , co chwile aku pada i musze biegać porzyczać prostownik.

PostWysłany: Pią 10 Lut, 2012 
Awatar użytkownika

Quad: QunSheng 150-1
sory

PostWysłany: Pią 10 Lut, 2012 

Strona główna » Forum Quadzik.pl » Opinie o quadach » Chińskie quady >> I na dole masz "Nowy Temat" załuż nowy, ten jest moj, i nie chce żeby w temacie zwiazanym z moim problemem byly jakies calkiem inne wypowiedzi. Z góry dziekuje.

Ponownie oznajmiam wszystkich o moim problemie:

Przyjechalem bashanem 200 s-3 do domu(troche wariowałem nim nie powiem), zaczelem sklejac kable do ramy, bo zwisaly i brzydko wygadaly. Przykleilem i juz quada nie odpalilem. Brak jest iskry ponieważ do Cewki WN dochodzi za mała ilość prądu by wytworzyć iskre ;( nie wiem co może być przyczyną. Kupilem nowy moduł, i niby podłączony jest dobrze, ale i tak mam pytanie. Wy w swoich bashanach kabel od impulsatora macie bialo-niebieski, a kabel Cewki ładującej moduł w silniku Czarno-czerwony? W swoim bashanie mam takie kable

Zielony- to jest masa albo gaszenie
Czarno-Bialy - to jest masa albo gaszenie
Czarno-żółty- to napewno jest Cewka WN
Czerwono-czarny - wydaje mi sie że to jest cewka ładująca moduł
Niebiesko-bialy- wydaje mi sie ze to jest Impulsator

PS. Bo jak krece rozrusznikiem i przytkam czerwono-czarny kabelek do masy, to mnie kopie, a jak NiebieskoBialy do masy i kręce rozrusznikiem to nic.

Czy podłączanie modułu jak na tej fotce jest dobre?
https://lh3.googleusercontent.com/_cFZ0EfcP2-M/TWbRgSNLQwI/AAAAAAAAANM/Jw_fj3Y4c-I/Uproszczony%20schemat%20elektryki%20ATV%20200.jpg

PostWysłany: Czw 29 Mar, 2012 

Poblem rozwiązany, nie bylo iskry poniewaz jeden kabelek nie dochodzil do masy ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości